Dokumentarist fik dansk soldat til at give sin fjende hånden: 'Der er en chance for at vinde freden'

Den tidligere soldat Martin Tamm Andersen tog med tilbage til Afghanistan og mødte fjenden, han kæmpede imod.

Martin Tamm Andersen (til venstre) arbejdede som soldat i Afghanistan i 2010. Nagieb Khaja (til højre) har dækket krigen i landet i snart årtier. (© Lars Skree)

Den danske dokumentarist Nagieb Khaja havde to klare mål, da han i oktober tog en tidligere dansk soldat med til Afghanistan for at lave dokumentarserien 'Fjendeland'.

Han ville vise en anden side af krigen, end soldaterne har haft mulighed for at se, mens de var i uniform.

Og han ville lade en tidligere soldat mødes med sin tidligere fjende: Et medlem af Taleban, som danske styrker kæmpede imod i landet fra 2004 til 2014.

- Jeg ville bare vise, at den her krig dybest set handler om mennesker, som kæmper mod hinanden, siger Nagieb Khaja, der har dækket krigen i Afghanistan for danske og internationale medier i 14 år.

- Og så ville jeg også vise som inspiration, at der godt kan skabes et rum, hvor to tidligere fjender kan starte en dialog, fortsætter han.

Nagieb Khaja har fået selskab af journalist og tidligere soldat Martin Tamm Andersen, der var udsendt til Afghanistan i 2010.

Mødet med fjenden

Martin Tamm Andersen går med til at mødes med sin fjende, som han har kæmpet imod i Afghanistan. En talebaner.

- Det var ikke et personligt had til Taleban. Det var et professionelt had. De repræsenterer det præcis modsatte af det værdisæt, vi har her i Danmark. Undertrykkelse, rettigheder, totalitisme. Det er nogle rigtig skidte fyre, siger Martin Tamm Andersen og fortsætter:

- Det var også en krigssituation, så jeg var sådan set klar til at slå dem ihjel.

Se Martin Tamm Andersens møde med talebaneren i videoen ovenfor.

Martin Tamm Andersen mødes med sin fjende. De giver hånd, og de taler sammen. Deres verdenssyn er så langt fra hinanden, som de næsten kan være.

Men at de overhovedet sidder og taler sammen, har en vis symbolværdi, selvom de nok aldrig bliver enige om, hvordan et samfund skal se ud.

- I vores dokumentar foregriber vi på en måde også den seriøse fredsproces, som er i gang lige nu mellem Taleban og amerikanerne i første omgang og forhåbentlig også den afghanske regering meget snart, siger Nagieb Khaja.

Et spinkelt håb om fred

Rejsen tilbage til Afghanistan lå på et tidspunkt, hvor sikkerhedssituationen i landet er mere end skrøbelig. Taleban kontrollerer store områder udenfor byerne, og krigen i Helmand, hvor de danske styrker kæmpede nogle af de hårdeste kampe mod Taleban, er voldsomt intens.

- Situationen i Afghanistan er ad helvede til. 2018 er det år, hvor flest civile er blevet dræbt. Hvor flest sikkerhedsstyrker er blevet dræbt. Og konflikten bliver bare værre og værre, siger Nagieb Khaja.

Alene sidste år var der 30 terrorangreb i hovedstaden Kabul. Ifølge FN blev 3.804 civile dræbt i militante angreb sidste år. 927 af dem var børn. Det er det højeste antal dræbte civile, siden krigen brød ud i 2001.

Men der er sket et gennembrud politisk.

Den amerikanske regering begyndte sidste år at forhandle om fred med Taleban, som ellers var dem, USA gik i krig mod i kølvandet på terrorangrebet på World Trade Center den 11. september 2001.

I januar gjorde de to parter fremskridt i de forhandlinger. De nåede til enighed om principperne for en rammeaftale, der i sidste ende skal føre til en fredsaftale i Afghanistan, og at USA trækker sine kamptropper ud.

Så sent som i torsdags tilbød det amerikanske forsvarsministerium en plan for en sådan fredsaftale. Den plan indebærer, at Taleban deler magten med regeringen i Kabul. Til gengæld vil USA trække samtlige vestlige soldater ud af landet inden for tre til fem år.

De forhandlinger skaber et håb for Nagieb Khaja.

- Nu er jeg jo rigtig glad og optimistisk, fordi der er nogle, der er begyndt at tale sammen. Det er hundrede procent entydigt, at der ikke er nogen, der kan vinde den her krig. Den kan ikke slutte. Den kan kun blive værre. Men der er en chance for at vinde freden, siger han og fortsætter:

- Lige nu er den mest forfærdelige periode, siden krigen brød ud. Men det er også den bedste periode, siden krigen brød ud. Det er det, der er det paradoksale lige nu. Afghanerne har et håb. De tror på det.

Kom helt tilfældigt i stand

Nagieb Khaja har aldrig dækket krigen fra de danske soldaters side. Han har gået blandt de civile, og han har ladet sig beskytte af Danmarks fjende i Afghanistan for at kunne vise en anden side af krigen, end den danskerne normalt ser.

De sidste par år havde en idé rumsteret i hovedet på ham. Det startede med ideen om at tage en tidligere dansk soldat, der har kæmpet i Afghanistan, med tilbage til sin gamle kampplads.

Og det var altså bare en idé under en helt tilfældig frokost på tv-produktionsselskabet Drive i København.

Nagieb Khaja var blevet hevet ind som tilrettelægger på en dokumentar. På sin første arbejdsdag sad han overfor en fyr i kantinen, der pludselig siger, at han godt ved, hvem Nagieb er. At han har set alle hans dokumentarer.

Fyren overfor ham var Martin Tamm Andersen, der nævner, at han har haft lyst til at tage tilbage for at se, hvad de danske styrker efterlod.

Den tidligere soldat var præcis den, Nagieb Khaja havde ledt efter. Og omvendt.

- Han var fyr og flamme fra samme øjeblik, jeg sagde, at vi skulle tilbage til Afghanistan sammen, siger Nagieb Khaja.

Det var i maj 2018, at de to kom i kontakt med hinanden. I oktober tog de afsted i tre uger, hvor de med fotografen Lars Skree lavede optagelserne til dokumentarserien Fjendeland.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter