Dokumenter: Janukovitj ville knuse demonstranter

Kort før Viktor Janukovitj blev væltet som præsident, havde han planer om at knuse protesterne med tusindvis af tropper, viser et lækket dokument.

Den afsatte præsident Viktor Janukovitj havde tilsyneladende planer om at slå endnu hårdere ned på demonstranterne i Kijev. (Foto: Sergei Supinsky © Scanpix)

De makabre scener med nedskydningen af demonstranter på Uafhængighedspladsen i Kijev for under en uge siden kunne have udviklet sig meget værre, end de gjorde med over 80 dræbte.

Afgående præsident Viktor Janukovitj havde nemlig omfattende planer om at indsætte tusindvis af soldater i et forsøg på at knuse de protester, der i sidste ende kostede ham posten som Ukraines mægtigste mand.

Det viser dokumenter, som er blevet fundet i Janukovitjs nu befæstede residens, skriver Kyiv Post.

Snigskytter og pansrede køretøjer

Ægtheden af dokumenterne kan ikke bekræftes, men den tidligere viceindenrigsminister, Hennadi Moskal, har offentliggjort et af dem på internettet.

Her fremgår det, at Uafhængighedspladsen skulle omringes af snigskytter, pansrede køretøjer skulle sættes ind og omkring 22.000 tropper aktiveres.

Viktor Janukovitjs nu befæstede residens, hvor dokumenterne er blevet fundet. (© Scanpix)

Hennadi Moskal, der var en del af Julia Timosjenkos regering, oplyser til Reuters, at han har offentliggjort dokumentet for at lægge pres på Ukraines nye myndigheder og få dem til at retsforfølge Janukovitj.

Ukrainske journalister gennemgår lige nu tusindvis af papirer, der er blevet fundet i Janukovitjs bolig, og flere af dem fortæller, at nye afsløringer vil komme frem i løbet af ugen.

Janukovitj på Krim?

Mindst 88 mennesker blev dræbt i sammenstød mellem politiet og demonstranter, der besatte Uafhængighedspladsen i Kijev i over tre måneder.

Viktor Janukovitjs nu befæstede residens, hvor dokumenterne er blevet fundet. (© Scanpix)

Janukokovitj flygtede fredag aften, og parlamentet har siden frataget ham alle magtbeføjelser.

De nye myndigheder har udstedt en arrestordre på eks-præsidenten, der eftersøges for massemord.

Janukovitj er fortsat på flugt, og ifølge New York Times går rygterne på, at han lige nu befinder sig på et russisk skib - eller sin egen yacht - ud for byen Sevastopol på Krim-halvøen.

Viktor Janukovitjs nu befæstede residens, hvor dokumenterne er blevet fundet. (© Google Maps)
Facebook
Twitter