Dokumenter: USA pressede Norge - og Danmark - under Snowdens flugt

Dokumenter viser, at USA bad en række lande om at straks at udlevere whistleblower Edward Snowden.

Edward Snowden ankommer til Sheremetyevo-lufthavnen i Moskva 23. juni 2013. (Foto: Dmitry Rozhkov © wikipedia)

USA lagde et betydeligt pres på Norge for straks at anholde og udlevere whistlebloweren Edward Snowden, efter han var stået frem som kilden til de omfattende afsløringer om den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

Det viser hidtil hemmeligholdte dokumenter, som norske NRK har fået adgang til.

Et af dokumenterne viser, at også Danmark var blandt de lande, som det amerikanske forbundspoliti FBI kontaktede 27. juni 2013, mens Edward Snowden var strandet i transitområdet i Moskvas Sheremetyevo lufthavn.

Herfra søgte den tidligere NSA-ansatte senere asyl i en række lande - blandt andet Norge, men ikke Danmark - inden han til slut fik midlertidigt asyl i Rusland.

Kriminel på flugt

I brevet fra FBI, som Danmark efter alt at dømme også har modtaget, beskrives Edward Snowden som en kriminel på flugt, og forbundspolitiet gør klart, at henvendelsen bygger på en kortlægning af direkte flyruter fra Moskva.

Snowden søgte asyl i Norge 1. juli 2013, men ansøgningen blev straks afvist, fordi den ikke var fremsat på norsk jord.

Afslaget fik dog ikke USA til at lette presset på nordmændene, skriver NRK. 4. juli sendte amerikanerne en formel udleveringsbegæring for Edward Snowden til Norge og kræver samtidig, at han skal pågribes, så snart han måtte sætte foden i Norge.

Norge svarer ikke

Norge svarede aldrig på begæringen, fordi Snowden ikke kom til Norge, oplyser flere norske myndigheder til NRK.

Vice-justitsminister i Norge, statssekretær Jøran Kallmyr, vil ikke afvise, at Norge har været i kontakt med USA om Snowden-sagen tilbage i 2013.

- Det, Norge har gjort, er at fortælle de amerikanske myndigheder, hvordan det norske system fungerer. Hvis de beder om at få udleveret en person, der det anklagemyndigheden, som vurderer, om en sag skal bringes for retten og domstolen vurderer, om betingelserne for udlevering er opfyldt, siger Jøran Kallmyr.

Besværlig prisuddeling

Udleveringsbegæringen for Edward Snowden betyder dog, at han har fået et aktivt sagsnummer hos Norges svar på Politiets Efterretningstjeneste i Danmark, Kripos.

Derfor er det usikkert, om Snowden vil blive anholdt, hvis han rejser ind i Norge.

Usikkerheden udgør et aktuelt problem, fordi whislebloweren i juni blev tildelt den store norske ytringsfrihedspris Bjørnson-prisen.

Snowdens advokater har frarådet deres klient at tage til prisuddelingen i Norge, og derfor overvejer Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet nu, om prisen kan uddeles ved en ceremoni på grænsen mellem Norge og Rusland, skriver NRK.

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk