Dom: Francos grav kan flyttes

Den spanske højesteret har afgjort, at diktators grav kan flyttes.

(Arkivfoto) De jordiske rester af den spanske diktator Francisco Francos har hvilet i et kæmpe mindesmonument uden for Madrid, men nu kan de flyttes. (Foto: OSCAR DEL POZO © Scanpix)

Spaniens højesteret har tirsdag afgjort, at diktatoren Francisco Francos grav kan flyttes. Det fremgår af en meddelelse fra retten.

Der var fuld enighed om afgørelsen blandt de seks dommere. Det skriver Reuters.

Franco er begravet i et mausoleum uden for Madrid, der er en del af et større mindekompleks, som hedder De Faldnes Dal.

På stedet ligger anslået 34.000 ofre for Den Spanske Borgerkrig. Mange mener, at det er forkert, at diktatoren også ligger her.

Familien har kæmpet imod

Den spanske regering har ønsket at flytte graven. Oprindeligt skulle graven være flyttet 10. juni, men Francos familie appellerede flytningen til højesteret, som tirsdag altså har afvist ønsket fra diktatorens pårørende.

Beslutningen om flytningen blev meldt ud i 2018. Spaniens socialistiske regering begrundede beslutningen med, at den ikke ville "fortsætte med at glorificere diktatoren".

  • Arkivfoto fra 1936 af Francisco Franco, der i mange år ledte et fascistisk styre i Spanien. (Foto: - © Scanpix)
  • Demonstranter foran den spanske højesteret i dag med billeder, der blandt andet sammenligner Franco med Hitler. (Foto: JUAN MEDINA © Scanpix)
  • (arkivfoto) Franco-familiens gravsted, hvor regeringen vil flytte Franco til.. (Foto: Fernando Alvarado © Scanpix)
  • (Arkivfoto) I dag er Franco begravet i et stort mindesmærke i De Faldnes Dal. (Foto: OSCAR DEL POZO © Scanpix)
  • (Arkivfoto) Også indenfor er mindesmærket storslået. (Foto: OSCAR DEL POZO © Scanpix)
  • (Arkivfoto) Kritikere mener, at det er forkert at ære en tidligere diktator. (Foto: OSCAR DEL POZO © Scanpix)
1 / 6

Francisco Franco stod i spidsen for Spanien fra 1939, hvor han vandt Den Spanske Borgerkrig. Han ledte landet frem til sin død i 1975.

Sagen om flytningen af gravstedet har ifølge Reuters splittet den spanske befolkning, som har forskellige holdninger til Franco.

Bygget af straffefanger

Mindestedet blev i sin tid bygget af fangearbejdere, der var modstandere af Franco. Det blev bygget mellem 1940 og 1959.

Den spanske regering vil lave området om til et mindested for fascismens ofre.

Med dommen kan Francos jordiske rester flyttes til et andet sted. Regeringen har før sagt, at den vil genbegrave Franco på på Mingorrubio El Pardo-kirkegården nord for Madrid. Her er Francos kone, Carmen Polo, begravet i et mausoleum.

Ifølge Reuters er familiens ønske at flytte graven til Almudena-katedralen i centrum af Madrid, hvor Francos datter ligger begravet.

Det er dog tvivlsomt, om det ønske kan blive efterlevet. Katedralen ligger tæt på den spanske kongefamilies palads i Madrid.

I december lød det i en regeringsrapport, at katedralen af sikkerhedsgrunde var uegnet som gravsted.

/ritzau/