Dom mindsker ikke presset på Det Hvide Hus

Lewis "Scooter" Libby er dømt for at lyve og for at hindre en efterforskning. Men ingen er dømt for den beskidte operation, som Libby har søgt at dække over, og det betyder at sagen langt fra er overstået for Det Hvide Hus.

Patrick Fitzgerald (midt), den særlige anklager, har efterforsket sagen i næsten fire år. Den er næppe slut med dommen over Libby. (Foto: Stefan Zaklin © Scanpix)

Lewis "Scooter" Libby er den højtstående regeringsembedsmand i USA, der er blevet retsforfulgt, siden Iran-contra-skandalen kostede et par hoveder i præsident Reagans inderkreds.

Vicepræsident Cheneys tidligere stabschef var en af de mest markante høge i præsident Bushs første regering. Han spillede en central rolle i hele optakten til invasionen af Irak, og nu er han fældet for sin rolle i en beskidt operation, der var rettet mod en kritiker af præsidenten.

Syndebuk?

Men er Libby bare en syndebuk, der skal tage skraldet for andre, der sidder endnu tættere på præsidenten? Det er der mange i Washington der mener, og blandt dem er den særlige anklager Patrick Fitzgerald, der har undersøgt sagen siden 2003.

- Der hænger en sky over vicepræsidenten, sagde Fitzgerald, da han sammenfattede sagen over for juryen. Og selv om Cheney ikke - indtil nu - har været inddraget i sagen, slipper han næppe for en tur i retten. Manden, der var offer for den beskidte operation - tidligere ambassadør Jospeh Wilson - vil rejse et civil søgsmål mod vicepræsidenten, skriver The New York Times.

Men det er næppe enden på sagen.

Topfolk

Libby er ikke dømt for at stå bag den beskidte operation, kun for at lyve om den og hindre efterforskningen. Anklager Fitzgerald kan altså i princippet fortsætte jagten på de egentlige nøglepersoner.

Ud over Dick Cheney, som Fitzgerald fremhævede i sin procedure i sagen mod Libby, samler interessen sig om Karl Rove - præsident Bushs højre hånd og politiske strateg. To gange er han blevet afhørt foran en storjury, men foreløbig er der ikke rejst nogen tiltale mod ham.

Tre muligheder

Men også på andre måder er sagen sikker på at blive ved med at genere Det Hvide Hus.Den kan udvikle sig i tre retninger:

Når Libby har fået udmålt sin straf - det kan løbe op i 25 års fængsel - skal han tage stilling til om sagen skal appelleres.

Hans forsvarere har samtidig talt om at de vil forlange at sagen går om på grund af tekniske fejl.

I begge tilfælde vil Libbys advokater med stor sandsynlighed trække blandt andre Cheney ind som vidne - og det kan blive meget risikabelt for Cheney og andre.

En alternativ udvikling er, at Libby accepterer dom og straf, i forventning om at præsident Bush inden sin afgang i januar 2009 bruger sin magt til at benåde.

Kedelig plet

Men Libby kan kun blive benådet, hvis retssagen er afsluttet. Sandsynligheden for at en ny retssag - eller en appelsag - kan være færdig inden Bushs afgang er meget lille.

En benådning vil være en udgang på sagen, der måske formindsker faren for at andre bliver inddraget og straffet - men som til gengæld vil efterlade en markant plet på George Bushs og hans regerings eftermæle.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5327c583a11f9d1b2c78c1a0

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk