Dom over demokrati-ikonet Wong er et klart signal til Hongkongs aktivister

Den ledende aktivist Joshua Wong er idømt 13,5 måneders fængsel for at have arrangeret og deltaget i ulovlige protester.

Demokratitilhængere var mødt op ved domstolen i Hongkong, for at vise deres støtte til de tre aktivister, der i dag modtog deres dom. (Foto: LAM YIK © Scanpix)

En fængselsdom på 13,5 måneder, efter at have erklæret sig skyldig i at arrangere og deltage i ulovlige demonstrationer. Sådan lød dommen i dag over Joshua Wong, der er en af de ledende aktivister, der kæmper for et mere frit Hongkong.

Og det er en voldsom hård dom - også i Hongkong - for at medvirke i en ulovlig demonstration, vurderer DR's Asien-korrespondent, Philip Khokhar:

- Før Kina strammede grebet om Hongkong, havde en overtrædelse som denne aldrig ført til, at man skulle over et år i fængsel. Det sender et klart signal til demokratibevægelsen om, at selv små forseelser kan bruges imod folk, siger han.

De tre aktivister Agnes Chow Ting, Ivan Lam Long Ying og Joshua Wong Chi-fung er i dag blev idømt fængselsstraffe for at medvirke i protester mod Kinas indblanding i Hongkong. (Foto: JEROME FAVRE © Scanpix)

For selvom 13,5 måneder måske ikke lyder af meget, viser det, at vi i løbet af de seneste år har vænnet os til, at Hongkong begynder at minde mere og mere om Kina, siger Philip Khokhar:

- For blot et par år siden havde det været utænkeligt, at man i Hongkong ville få så lang en dom for så lidt. Det vidner om, at Hongkong langsomt er begyndt at bruge de samme udemokratiske metoder, som vi ser i Kina - og at omverdenen er ved at vænne sig til det.

To andre protestledere, som arbejder tæt sammen med Wong, har også fået domme på henholdsvis syv og 10 måneder.

Ikke sket fra den ene dag til den anden

Wong og de andre dømte er blandt flere unge, ledende skikkelser i den protestbevægelse, der i mere end halvandet år har stået bag store protester og demonstrationer for et mere frit og demokratisk Hongkong. Siden juni 2019 er mere end 10.000 mennesker blevet arresteret for at demonstrere mod Kinas indblanding.

Demonstranter i tusindvis har været på gaden i Hongkong det seneste år. (Foto: TYRONE SIU © Scanpix)

Demonstrationerne startede tilbage i marts sidste år som en reaktion på et forslag om en ny kontroversiel udleveringsaftale med Kina. Her foreslog regeringen i Hongkong at gøre det muligt for regeringen i Kina at få mistænkte udleveret til retsforfølgelse i Kina.

Og Kina er lykkedes med at få mere indflydelse på systemet i Hongkong, forklarer Philip Khokhar:

- Det er ikke sket fra denne ene dag til den anden, så hele omverdenen råber og skriger over hvad, der foregår i Hongkong. Det sker gradvist, så vi i virkeligheden finder det normalt.

Hongkong: Et land, to systemer:

  • Hongkong var en britisk koloni i mere end 150 år, og da Kina i 1997 fik Hongkong tilbage, skete det med en aftale om, at Hongkong skulle blive ved med at have en vis selvstændighed fra resten af Kina. Det kalder man "et land, to systemer".

  • Det indebar blandt andet, at indbyggerne i Hongkong beholdt deres ytrings- og forsamlingsfrihed. Aftalen slog fast, at Hongkong skal tilbage under kinesisk styre i 2047. Mange ser den seneste udvikling som tegn på, at Kina ikke vil vente så længe.

  • Kina i juni vedtog en ny, dybt kontroversiel sikkerhedslov for Hongkong, der indskrænker ytringsfriheden markant. Den betyder blandt andet, at det nu er forbudt at kræve uafhængighed fra Kina. Demonstranterne på gaden kæmper for et mere frit Hongkong.

Siden forslaget om udviklingsaftalen med Kina har demonstrationerne i Hongkong udviklet sig til en mere generel protest mod det kinesiske styres stigende indflydelse i Hongkong.

Og denne kamp er Joshua Wong på mange måder et symbol på.

Blev et demokrati-ikon, da han stadig var et barn

Joshua Wong er i dag 24 år, men siden han var bare 17 år, har han været særdeles aktiv i kampen mod den kinesiske indblanding i Hongkong.

Dengang handlede kampen blandt andet om et frit valg til at vælge Hongkongs leder.

Siden stiftede han partiet Demosisto, der blev opløst, efter en ny sikkerhedslov trådte i kraft i sommer.

Sikkerhedsloven betyder, at oprør, terrorhandlinger eller forsøg på løsrivelse fremover kan give fængsel på op til livstid i Hongkong.

Men Joshua Wong har bevaret sin position som Hongkongs demokratibevægelses ansigt udadtil. Derfor er han også kendt i mange vestlige lande, der ligger langt fra Hongkong.

Joshua Wong har erklæret sig skyldig i anklager om at have organiseret og opildnet til en demonstration for demokrati i Hongkong sidste år. (Foto: TYRONE SIU © Scanpix)

Tidligere på året blev Joshua Wong afskåret fra at stille op ved valget til Hongkongs lokale parlament. Men det har ikke fået ham til at droppe protesterne.

Joshua Wong har tidligere været anholdt for sin rolle i demokratibevægelsens protester og blandt andet også for at bryde forbuddet mod at bære maske. Han har i længere tid været varetægtsfængslet for at have organiseret en demonstration for demokrati i Hongkong sidste år.

Amnesty International kræver at Joshua Wong, Agnes Chow og Ivan Lam bliver løsladt:

- De tre aktivister er blevet fængslet mod deres frihedsrettigheder og rettighed til at ytre sig, udtaler Yamini Mishra, regional direktør i Amnesty International.

Udenrigsminister Jeppe Kofoed ønsker ikke at stille op til et interview om Joshua Wongs dom.

Efter demonstrationerne i høj grad er blevet kvalt i Hongkong efter den nye sikkerhedslov, har Joshua Wong den seneste tid været en aktiv støtte af protestbevægelsen i Thailand. Ser mere i videoen herunder:

Facebook
Twitter