Dommer afviser Trumps forsøg på at slippe for sag om svindel

Ifølge New Yorks statsanklager har Trump løjet om værdien af sit firma.

En dommers beslutning i New York betyder, at et civilt søgsmål mod Donald Trump kan starte som planlagt i starten af oktober. (Foto: © Artie Walker Jr., Associated Press)

Rettelse: I en tidligere udgave stod der, at Eric Trump var Donald Trumps ældste søn. Det er ikke korrekt. Donald Jr. er den ældste af de to. Det er nu rettet.

Donald Trump har fået endnu en juridisk hovedpine at tumle med op til næste års amerikanske præsidentvalg.

I et civilt søgsmål anklager statsanklageren i New York, Letitia James, Trump, hans børn og flere ansatte i firmaet Trump Organization for at lyve om, hvor meget Trumps firma og ejendomme er værd. Alt sammen for blandt andet at snyde banker og forsikringsselskaber, lyder anklagerne.

Det er ikke kun Donald Trump, der er sigtet i sagen. Også hans sønner, der har forskellige roller i forretningsimperiet Trump Organisation, er sigtet i sagen. Sigtelserne mod hans datter Ivanka blev droppet tilbage i juni. Fra venstre ses Eric Trump, Donald Trump Jr. og Ivanka Trump i forbindelse med åbningen af et nyt hotel i 2014. (Foto: © Evan Vucci, Associated Press)

Det søgsmål ville Trump have afvist ved retten i New York, men en dommer har kigget på statsanklagerens beviser. Og han vurderer, at der er tegn på svindel og bedrag fra Trumps side, hvilket betyder, at sagen skal for retten.

Ifølge dommeren har Trump "gentagne gange" overdrevet sit firmas værdi med hundredvis af millioner af kroner over for banker og forsikringsselskaber.

- Dokumenterne her indeholder tydeligt falske vurderinger, som sagsøgte (Trump, red.) brugte i forretningen, skriver dommeren Arthur Engoron i sin vurdering ifølge The Guardian.

Et "forsøg på at smadre en mands liv"

Dommerens beslutning betyder ikke, at Donald Trump på forhånd er kendt skyldig.

Men kendelsen betragtes som en sejr for statsanklageren, for nu kan sagen blive foldet ud i retten.

Donald Trump, hans børn og en række nøglemedarbejdere hos Trump Organization har hele tiden nægtet sig skyldige.

(Foto: © (Screenshot X))

Efter dommerens beslutning skrev en af Trumps sønner, Eric Trump, på det sociale medie X, tidligere kendt som Twitter, at han 'har mistet al tro på retssystemet i New York'.

- Aldrig før har jeg set så meget had mod én person fra en dommer - et koordineret forsøg fra en statsanklager på at smadre en mands liv, virksomhed og præstationer, skriver Eric Trump på X.

I en udtalelse skriver Trumps advokater ifølge nyhedsbureauet Reuters, at ekspræsidenten vil anke dommerens afgørelse.

Kan få økonomiske konsekvenser

Modsat en straffesag kan Donald Trump ikke få fængsel i denne her sag.

Sagen er anlagt som et civilt søgsmål af statsanklageren i New York, og her kan man ikke straffes med fængsel.

Men bliver Donald Trump dømt skyldig kan han få rigtig svært ved at fortsætte driften af sin forretningsimperie Trump Organization.

Udover bøder for lidt over 1,7 milliarder danske kroner kræver statsanklageren Latitia James nemlig også, at Donald Trump og hans børn får forbud mod at drive forretning i delstaten New York.

Dommerens afgørelse handler om én af i alt syv påstande i den samlede sag. De sidste seks påstande er der ikke taget stilling til endnu.

Men nu, hvor en dommer mener, at der er noget at komme efter i mindst den ene påstand, kan den civile sag mod Donald Trump komme for retten den 2. oktober.