Dommer død i flystyrt: Skaber tvivl om Brasiliens korruptionsopgør

En central dommer i den kæmpe skandale om olieselskabet Petrobras er død.

Et flådefartøj patruljerer ved vraget af det styrtede fly. (Foto: Bruno Kelly © Scanpix)

Teori Zavascki er ikke et navn, som mange danskere nikker genkendende til. Men i Brasilien ved de fleste, at den 68-årige højesteretsdommer har haft en helt central rolle i processen med at få dømt politikere og embedsmænd i landets største korruptionsskandale nogensinde.

Derfor så mange brasilianere også chokerede til, da nyheden om, at et fly med Teori Zavascki ombord var styrtet ned, rullede over tv-skærmene i aftes.

Ifølge øjenvidner styrtede det mindre fly af modellen King Air C90 i havet ud for byen Paraty syd for Rio de Janeiro under meget voldsomt uvejr med heftig regn sidst på eftermiddagen i går brasiliansk tid. I løbet af natten har redningshold bjærget tre lig – et af dem Teori Zavascki.

Højesteretsdommer Teori Zavascki blev 68 år. (Foto: Andressa Anholete © Scanpix)

Holdt sin sti ren

Brasiliens præsident Michel Temer har deklareret tre dages landesorg og fremhævede i en tale sent i går Teori Zavascki som en mand, alle brasilianere bør være stolte af.

Han var af mange anset som en af de få i den brasilianske politiske og juridiske elite, der formåede at holde sin sti ren og arbejde upartisk på at behandle processen i den store Petrobras korruptionssag uden at skele til partitilhørsforhold og magtpositioner.

Sagen kører ved en regional domstol i byen Curitiba, og det er især dommeren her, Sergio Moro, der er blevet landskendt for sit opgør mod den politiske elite. Men Teori Zavascki var manden, som den brasilianske højesteret havde udpeget som bagstopper for hele det enorme sagskompleks, hvor milliarder af kroner er blevet ført via det statsejede olieselskab Petrobras og ned i lommerne på en stor del af den brasilianske politiske elite.

Nedsat straf i bytte for større fisk

Det var Zavascki, der så at sige skulle godkende de ting, som politiet og domstolen i Curitiba har foretaget sig – ikke mindst de mange vidneudsagn, som er blevet afgivet med løfter om strafnedsættelse i bytte for nyttige informationer om medskyldige.

I Brasilien har det været meget diskuteret om den fremgangsmåde er etisk korrekt, men det er uden tvivl også den metode, der har ført sagen så langt, som den er nu.

Kort sagt går metoden ud på, at når politiet finder beviser mod en person, så kan denne få nedsat sin straf i sagen ved at sladre om endnu større fisk i det kæmpe net af embedsmænd, politikere og forretningsmænd, der har nydt godt af svindlen med offentlige midler.

En demonstrant tager en selfie foran Brasiliens største byggefirma Odebrecht, som også er blandet ind i korruptionsskandalen. (Foto: STRINGER © Scanpix)

Frygter forsinkelse

Mange brasilianere frygter, at sagen nu vil blive påvirket eller forsinket af Teori Zavasckis dødsfald.

Han stod foran at skulle godkende en række vidneudsagn fra ledelsen i Brasiliens største byggeselskab Odebrecht, der tilsyneladende har vundet ordrer på alt fra statsejede lufthavne til veje til fodboldboldstadion - brugt under VM i fodbold 2014 - ved hjælp af korruption. De vidneudsagn er helt afgørende for, hvordan sagen videre udvikler sig.

FacebookTwitter