Dommere fastholder dom: Brasiliens Lula fortsat dømt for korruption

Den tidligere præsident kan dog appellere dommen til Brasiliens højesteret.

Den tidligere præsident blev i juli sidste år idømt ni og et halvt års fængsel i en sag om korruption. (Foto: Fernando Bizerra Jr © Scanpix)

Et flertal af dommere har i dag besluttet at opretholde den korruptionsdom, som Brasiliens tidligere præsident Luiz Ignacio Lula da Silva modtog sidste år.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Brasiliens ekspræsident havde ellers håbet, at appeldomstolen i den sydlige brasilianske by Porto Alegre ville underkende dommen fra juli 2018. Her blev han dømt ni og et halvt års fængsel for både korruption og hvidvaskning.

Ifølge dommen havde han modtaget en strandvejsvilla fra et byggeselskab, der ønskede kontrakter fra det statslige olieselskab Petrobras.

Men den appel blev afvist af de tre domsmænd, og det kan få store konsekvenser for den socialistiske Luiz Ignacio Lula da Silva, som de fleste brasilianere kender som blot 'Lula'.

Den nu 72-årige Lula ønsker nemlig at stille op til præsidentvalget senere på året, hvor han er kandidat for Arbejderpartiet, som han var med til at stifte i 1980.

Men de præsidentdrømme har dagens stadfæstelse sat et midlertidigt punktum for. Han kan appellere dommen til landets højesteret. I så fald kan sagen trække ud og risikere ikke at blive afgjort, inden præsidentkandidaturerne formelt skal indgives den 15. august.

Hvis han bliver dømt, vil det være første gang i landets historie, at det sker for en højtstående leder.

Agter ikke at stoppe

Lula blev første gang valgt til brasilianernes præsident i 2003. Her fik han mere end 60 procent af stemmerne, han sad i to perioder frem til 2011.

Det var i en periode, hvor landets økonomi blomstrede, og det lykkedes ham blandt andet at skaffe sommer-OL til det sydamerikanske land.

Da han trådte tilbage var den tidligere metalarbejder fortsat populær blandt især de fattige landsmænd, som havde oplevet fremgang under hans præsidentperiode.

Han havde blandt andet hævet minimumslønnen og pensionerne, og ifølge en meningsmåling fra december står han til at få mere end hver tredje stemme, hvis han stiller op til præsidentvalget.

Det er endnu uvist, om han vil appellere sagen til højesteret. Men tirsdag sagde han til sine tilhængere, at han ikke agter at stoppe.

- Der er kun en ting, der kan fjerne mig fra landets gader, og det vil være min død, sagde han.

KORRUPTIONSSAGEN KORT

  • Sagen begynder i 2014 som hvidvask af penge, men bliver hurtigt til en korruptionsskandale, hvor det brasilianske arbejderparti bliver involveret. Sagen handler om, at en række politikere og erhvervsfolk har skaffet sig penge via det statsejede olieselskab Petrobas.

  • I foråret 2016 bliver eks-præsidenten og grundlægger af Arbejderpartiet Luiz Inacio Lula da Silva afhørt i sagen og anklaget for at have modtaget bestikkelse.

  • I foråret 2017 rettes nye anklager mod Lula, blandt andet at han skulle have stået bag systematiseret bestikkelse af politikere.

  • 12. juli: En føderal dommer i Brasilien dømmer den tidligere præsident ni et halvt års fængsel for korruption og hvidvaskning.

Opdateres...

Facebook
Twitter