Dommere vil ikke dømme mand, der stak præsident med kniv

Den brasilianske præsident Bolsonaro antyder, at han er offer for en sammensværgelse.

Den 6. september sidste år blev Jair Bolsonaro stukket med kniv, mens han kæmpede for at blive præsident i Brasilien. (Foto: STRINGER © Scanpix)

I september blev den stærkt højreorienterede brasilianske præsidentkandidat Jair Bolsonaro overfaldet og ramt af knivstik i maven, mens han førte valgkamp.

Mens Bolsonaro skreg i smerte, blev overfaldsmanden pågrebet og tævet af Bolsonaros tilhængere, inden han blev anholdt af politiet.

Ni måneder senere er manden, der førte kniven, endnu ikke dømt og har ikke udsigt til at blive det.

BBC rapporterer, at en føderal dommer har afvist at retsforfølge manden, fordi han ikke var fuldt bevidst om sine handlinger, da han begik dem.

Beslutningen kommer flere uger efter, at en dommer besluttede, at angrebsmanden skulle henvises til et psykiatrisk hospital.

Angrebet på Bolsonaro blev fanget på video.

Han vurderes som værende farlig og bliver nu fængslet på ubestemt tid, så han kan modtage behandling.

Og det er en beslutning, som Bolsonaro, der siden er blevet Brasiliens præsident, vil kæmpe imod. Han mener nemlig ikke, at der blot var tale om en gal mands værk. Han antyder i stedet, at angrebet var politisk motiveret.

- Dette er en forbrydelse mod en præsidentkandidat, der nu har mandatet, og vi må gå til de endelige konsekvenser af den situation, lyder det fra Bolsonaro ifølge BBC.

- De prøvede at slå mig ihjel. Jeg er sikker på, hvem de er, men jeg vil ikke ikke sige hvem. Jeg vil ikke dømme nogen på forhånd.

Var tæt på at dø

Ved knivangrebet mistede Bolsonaro 40 procent af sit blod og var i flere måneder svækket af sine skader.

Den tidligere militærkaptajn er blevet døbt 'Tropernes Trump' og har vakt opsigt ved flere lejligheder.

Blandt andet har han sagt, at han ville foretrække, at hans søn døde, hvis han var homoseksuel, mens han i 2015 fik en bøde for at sige, at et kvindeligt kongresmedlem ikke var værd at voldtage, fordi hun var for grim.

Hans overfaldsmand er ifølge BBC venstreorienteret og har været stærkt kritisk over for Bolsonaro på sociale medier. Over for politiet har han sagt, at hans handlinger skyldes, at Gud havde bedt ham om det.

Trods det voldsomme angreb, der betød, at Bolsonaro i en tid måtte suspendere sin valgkamp, lykkedes det ham i oktober at vinde det brasilianske præsidentvalg, hvor han fik 55,2 procent af stemmerne.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter