To domsmænd udelukket fra retten efter omstridt frifindelse for hustruvold

De to domsmænd mente, at en svensk-irakisk mand med "en god familie" skulle frifindes for hustruvold.

Dommen i Solna Tingsret faldt den 19. februar, efter at kvinden havde politianmeldt sin mand for vold. (Foto: DR Nyheder)

Tingsretten i Stockholm-bydelen Solna har udelukket to domsmænd fra deres tjeneste, skriver retten i en pressemeddelelse.

Det sker efter en opsigtsvækkende sag, hvor de to domsmænd mente, at en svensk mand med irakisk baggrund skulle frifindes for hustruvold, blandt andet fordi hans familie "virker som en god familie i modsætning til hendes", står der i domsudskriftet.

En tredje domsmand og en dommer mente, at manden var skyldig i hustruvold, men på grund af stemmeligheden kom tvivlen manden til gode, og han blev frifundet.

Rettens beslutning om at udelukke de to domsmænd kommer efter et møde med overdommeren i tingsretten. Den ene af mændene bad ifølge retten selv om at blive afskediget under mødet.

De to har fået tre uger til at komme med eventuelle indsigelser mod beslutningen, oplyser Solna Tingsret.

Dommen i Solna Tingsret faldt den 19. februar, efter at kvinden havde politianmeldt sin mand for vold. Ifølge domsudskriftet var de to blevet viet efter den muslimske sharia-lov i april 2011.

- De er uegnede til at fortsætte

De to domsmænd, der stemte for at frifinde manden, skrev i domsudskriftet, at kvinden er "utroværdig", fordi hun ikke havde fortalt sin familie om sagen.

- Det er normalt i “disse kredse”, at en kvinde fortæller familien, at hun bliver mishandlet, og hvis hun bliver det, skal sagen løses i familien, skriver de to domsmænd, står der i dommen.

Men der var intet normalt i dommen fra de to domsmænd, mener chefen for Solna Tingsret, Lena Egelin. Tidligere på ugen sagde hun, at hun "aldrig har set noget lignende", og "at det er usædvanligt, at man bedømmer ud fra, hvilken familie han kommer fra".

Det var Lena Egelin, der havde indkaldt domsmændene til møde i retten. Og selvom sagen er usædvanlig, og dommen i sagen om hustruvold har mødt bred kritik, så var det ikke nem beslutning at tage for hende.

- Man skal være forsigtig, når man udelukker selvstændige dommere. En domstolschef kan ikke bestemme, hvordan en dommer skal dømme, siger Lena Egelin til SVT.

- Men jeg mener, at der er ting i dommen, som viser, at de er uegnede til at fortsætte, siger hun videre.

Den ene vil klage

Mens den ene domsmand, Hasan Fransson, selv gik med til sin afskedigelse, har den anden ved Ebtisam Aldebe tænkt sig at klage over domstolchefens afgørelse.

Hun mener, at dommeren i sagen har skrevet en helt anden afgørelse, end den de blev enige om i retten.

- Den er skrevet på sådan en måde, at den skal udpege os. Som en personlig krænkelse. Selv hvis vi havde sagt sådan nogle ting, så skriver man ikke begrundelsen på den måde, siger hun til det svenske nyhedbureau TT.

Hun hævder endvidere, at der findes en skjult dagsorden bag den måde, som dommen er skrevet på.

- Dommen havde været der i to uger. Det var først, da den blev skrevet ned og blev offentligt, at det blev en stor skandale. Og det er en skandaledom, men jeg står ikke inde for den, for jeg så den ikke og har ikke underskrevet den, siger Ebtisam Aldebe.

Den påstand afviser rådmand Lena Klintefall, der skrev dommen.

- Jeg har skrevet det ned, som jeg opfattede, at de anførte som begrundelse for deres konklusioner, sige Lena Klintefall til TT.

Facebook
Twitter