Domstol beordrer læger til at genoptage pleje af lammet mand

Afgørelsen kom få timer efter, at de franske læger havde fået lov til at afbryde plejen af manden, der har været lam siden en ulykke i 2008.

Folk demonstrerer til støtte for at holde Vincent Lambert i live. "En civilisations kvalitet bliver målt på den respekt, den viser for den svageste", står der på et banner. (Foto: Kenzo Tribouillard © Scanpix)

Siden 2008 har den nu 42-årige franskmand Vincent Lambert ligget i en hospitalseng.

Han er totalt lammet efter en motorcykelulykke, har "minimal bevidsthed" og bliver kun holdt i live af slanger, som forsyner ham med føde og væske. Han kan dog selv trække vejret.

I går begyndte lægerne ifølge BBC at lukke for slangerne i overensstemmelse med en domstolsafgørelse, der er blevet anket hele vejen til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Sagen nåede så vidt, fordi Vincent Lamberts egne nærmeste er dybt uenige om, hvorvidt han skal leve eller dø.

Sagen har splittet den franske befolkning og har været central i landets debat om aktiv dødshjælp.

Den er dog langt fra slut. I aftes, blot 12 timer efter lægerne havde indstillet den livsnødvendige behandling af Lambert, besluttede en appeldomstol i Paris, at lægerne skulle genoptage plejen af manden.

Forældre kæmper for sønnens liv

Lamberts forældre har kæmpet til det sidste for at holde deres søn i live, efter hans kone i 2013 i samråd med læger besluttede at stoppe den livsnødvendige behandling.

Pierre Lambert, faderen til Vincent Lambert, har kæmpet for retten til at holde sin søn i live. (Foto: Francois Nascimbeni © Scanpix)

Selv efter Menneskerettighedsdomstolens beslutning undlod lægerne i første omgang at lukke for mad og væske til Vincent Lambert, fordi hans far udtrykte frygt for, at der var planer om at bortføre sønnen.

Men efter Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol mandag afviste at tage sagen op igen, begyndte processen, der inden længe vil tage livet af Vincent Lambert.

En advokat for franskmandens forældre kalder beslutningen "skammelig", mens Lamberts mor stemplede lægerne som "monstre".

Vincent Lamberts kone, Rachel Lambert, insisterer derimod på, at hendes mand "aldrig ville have ønsket at blive fastholdt i den tilstand", han befinder sig i.

I aftes oplyste Vincent Lamberts forældres advokat, at der igen skal gives mad og vand til den 42-årige franskmand.

- Dette er en stor sejr, og det er kun den første, lød det fra advokaten, beretter Ritzau.

Den overraskende afgørelse fra appeldomstolen kommer, mens myndighederne afventer en vurdering af sagen fra FN's Udvalg for Handicappedes rettigheder.

Artiklen er opdateret med oplysninger om appeldomstolens beslutning.