Domstol blokerer for Trumps nye indrejseforbud - før det træder i kraft

Det nye indrejseforbud var ellers blevet lempet for at holde i retten, i modsætning til det første.

Det første indrejseforbud blev suspenderet af en dommer i Seattle. (Foto: © JONATHAN ERNST, Scanpix)

Den amerikanske præsident, Donald Trumps, nye indrejseforbud er blokeret af en distriktsdomstol på Hawaii. Det skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

Kendelsen gælder i samtlige stater.

Indrejseforbuddet skulle være trådt i kraft torsdag. Det er anden gang, at en domstol kommer i vejen for et dekret om indrejseforbud for borgere fra lande med en hovedsagelig muslimsk befolkning.

Det første indrejseforbud blev suspenderet af en dommer i Seattle. Nu gentager historien sig med onsdagens afgørelse på Hawaii.

Donald Trump har endnu ikke kommenteret afgørelsen.

Indrejseforbud er ikke dødt endnu

Indrejseforbuddet er ikke endeligt blokeret, men det er midlertidigt sat ud af spillet af dommer Derrick Watson.

Staten Hawaii har lagt sag an på grund af det nye indrejseforbud. Staten mener, at det nye dekret er et brud på forfatningen, der forbyder religiøs diskrimination.

Dommeren mener, at Hawaii har en god mulighed for at vinde den sag i retten, og derfor har han valgt at suspendere forbuddet, før det overhovedet træder i kraft.

Donald Trumps administration og ledende republikanere har ellers tidligere udtalt, at de med det reviderede dekret følte sig sikre på, at indrejseforbuddet denne gang ville holde juridisk.

Det første indrejseforbud, der blandt andet suspenderede indrejse for indbyggere for syv overvejende muslimske lande, blev forkastet af domstolene og kritiseret af en lang række organisationer såvel som verdensledere.

Revideringen er af kritikere blevet kaldt indrejseforbud 2.0, og flere delstater har protesteret over tiltaget.

TIDSLINJE: FRA NEDERLAG I DOMSTOL TIL NYT DEKRET

 • 27. januar underskriver Donald Trump et dekret med omfattende stramninger af USA's udlændingepolitik,

 • 3. februar beordrer en dommer i Seattle i delstaten Washington et midlertidigt og landsdækkende stop for præsidentens indrejseforbud.

 • 4. februar anker justitsministeriet i USA afgørelsen, som en appeldomstol i San Francisco skal tage stilling til.

 • 7. februar hører de tre dommere ved appeldomstolen regeringens argumenter for præsidentens indrejseforbud.

 • Justitsministeriets advokat, August Flentje, undlader dog at svare konkret på en række spørgsmål.

 • 9. februar stadfæster appeldomstolen i San Francisco den midlertidige suspendering af præsident Donald Trumps indrejseforbud. Afgørelsen bliver truffet enstemmigt af de tre dommere ved The 9th U.S. Circuit Court of Appeals, Richard Clifton, William Canby og Michelle Friedland.

 • 9. februar skriver Donald Trump på Twitter kort tid efter afgørelsen fra appeldomstolen: "Vi ses i retten! Vores lands sikkerhed er på spil." Det sker angiveligt med henvisning til, at afgørelsen fra appeldomstolen i San Francisco kan ankes til USA's højesteret.

 • 10. februar besluttede USA's føderale appeldomstol i San Francisco at opretholde den midlertidige suspendering indrejseforbuddet.

 • 16. februar varsler Donald Trump, at han er på vej med et nyt forbud. Trump-administrationen har opgivet at få omstødt beslutningen om at suspendere det gamle dekret.

 • 6. marts underskriver præsident Trump en ny præsidentiel ordre, der indfører et indrejseforbud fra 16. marts.

 • 15. marts suspenderer en dommer det nye indrejseforbud, allerede før det trådte i kraft.

 • Kilder: Ritzau

DR Nyheder