Domstol bremser afstemning om selvstændighed i Catalonien

Dommere skal nu vurdere om afstemning strider med forfatningen.

Loven blev onsdag godkendt af selvstyreparlamentet i Barcelona, som er hovedstad i Catalonien. (Foto: ALBERT GEA © Scanpix)

Den spanske forfatningsdomstol suspenderer den lov, som giver mulighed for at holde en folkeafstemning om selvstændighed i regionen Catalonien.

Det rapporterer spanske medier ifølge nyhedsbureauerne AP og Reuters.

Loven blev onsdag godkendt af selvstyreparlamentet i Barcelona, som er hovedstad i Catalonien.

Loven bliver sat midlertidigt ud af kraft, mens dommere tager stilling til, om en afstemning om selvstændighed vil overtræde landets forfatning.

Premierminister Mariano Rajoy siger, at han har appelleret til domstolen om at erklære folkeafstemningen ulovlig. I forfatningen står der, at Spanien er udelelig.

Catalonien har længe haft en selvstændighedsbevægelse. Regionen med 7,5 millioner indbyggere er mere velhavende end det øvrige Spanien og har sit eget sprog og kultur.

I de senere år, hvor Spaniens økonomi har været i krise, har der været utilfredshed i Catalonien med, at regionen sender penge til andre dele af landet. Det har fyret op under debatten om selvstændighed.

Meningsmålingerne siger, at et flertal af indbyggerne i Catalonien ønsker en folkeafstemning, der kan afgøre spørgsmålet om selvstændighed.

Men målingerne siger også, at et lille flertal vil forblive en del af Spanien.

/ritzau/

Facebook
Twitter