Domstol: Burkini-forbud er ulovligt

Flere franske byer har forbudt kvinder at bade i burkini efter sommerens terrorangreb i Nice.

En burkini efterlader kun fødder, hænder og ansigt utildækket. (Foto: © STRINGER, Scanpix)

Det franske burkini-forbud er ulovligt.

Sådan lyder det i en ny afgørelse fra den højeste retsinstans i Frankrig, Conseil d’Etat, skriver nyhedsbureauet Reuters. Afgørelsen er midlertidig, fordi domstolen ikke har færdiggjort det juridiske arbejde.

Sagen kommer, efter at flere franske byer har forbudt kvinder at bade i burkini eller tøj, der demonstrativt viser religiøst tilhørsforhold.

Burkini-forbuddet blev blandt andet begrundet med, at det heldækkende badetøj stred mod franske regler om sekularisme og blev indført, efter at en militant islamist i sommer kørte en lastbil ind i en stor menneskemængde i Nice og dræbte 86 personer.

Men ikke alle var lige tilfredse med forbuddet.

Den franske menneskerettighedsorganisation "Ligue des droits de l'Homme" og en anti-islamofobi-gruppe mente, at burkini-forbuddet stred mod de franske frihedsrettigheder.

Derfor gik organisationerne i første omgang til en lokal domstol i Nice for at få ophævet burkini-forbuddet. Det lykkedes ikke, og derfor tog organisationerne forbuddet videre til retten i dag.

Dagens dom gælder kun burkini-forbud i den sydlige by Villeneuve-Loubet nær Nice, men ifølge den britiske avis The Guardian får dommen konsekvenser for de øvrige byer og kommuner, som også har forbudt burkini.

Ifølge BBC har 26 fransk byer forbudt burkini - hovedsageligt langs rivieraen i det sydøstlige Frankrig. I nogle byer har politiet uddelt bøder til flere, der alligevel iførte sig den heldækkende svømmedragt.