Domstol afviser Trump-krav: Mar-a-Lago-dokumenter kan igen efterforskes

Justitsministeriets efterforskning af dokumenter fra Donald Trumps hjem kan nu fortsætte, afgør en domstol.

Efterforskningen af Donald Trumps håndtering af klassificerede dokumenter kan nu genoptages. (Foto: © GAELEN MORSE, Ritzau Scanpix)

De mange dokumenter, der i august blev beslaglagt, da FBI ransagede tidligere præsident Donald Trumps hjem, kan nu igen indgå i efterforskningen af, om Trump tog fortroligt materiale med, da han forlod Det Hvide Hus.

Det har en appeldomstol i går afgjort, skriver BBC.

Den 8. august ransagede FBI-agenter med en kendelse i hånden Donald Trumps private hjem i Florida, Mar-a-Lago, hvor man beslaglagde flere end 20 kasser med dokumenter.

Grundlaget for kendelse var, at man frygtede, at tophemmelige papirer af betydning for USA's sikkerhed blev opbevaret uforsvarligt på Trumps ejendom.

Donald Trumps hjem, Mar-a-Lago i Florida, blev 8. august ransaget af adskillige FBI-agenter. (Foto: © MARCO BELLO, Ritzau Scanpix)

Mistanken blev vakt, da man fandt fortrolige dokumenter i 14 ud af de 15 kasser som Trumps stab sendte fra Mar-a-Lago til USA's nationale arkiver i januar efter magtskiftet på præsidentposten.

Blandt andet fandt man 92 dokumenter, der var stemplet "hemmeligt", og 25 dokumenter, der var stemplet "tophemmeligt".

'Loven er tydelig'

Som opfølgning på ransagningen af Mar-a-Lago krævede Donald Trump i september en advokatundersøgelse til at afgøre, om nogle af de beslaglagte papirer var dækket af fortrolighedsforholdet mellem advokat og klient.

Den advokatundersøgelse gjorde det amerikanske Justitsministerium indsigelse imod, og nu har man altså fået medhold fra domstolene.

- Loven er tydelig. Vi kan ikke skrive en regel, der gør det muligt for personer, som er genstand for en ransagningskendelse, at blokere en regeringsefterforskning efter, at kendelsen er udfærdiget, skriver appeldomstolen i sin afgørelse.

Advokatundersøgelsen, som Donald Trump ønskede, ville have forsinket Justitsministeriets efterforskning, da enhver gennemgang af dokumenterne ikke må foregå, mens en advokatundersøgelse står på.

Det er endnu uvist, om Donald Trump og hans advokater vil anke afgørelsen.

Trump 2024

Den tidligere præsident har for nyligt meddelt, at han vil gå efter en tur mere i Det Hvide Hus og stille op som republikansk præsidentkandidat til valget i 2024.

Floridas guvernør, Ron DeSantis, betragtes som en favoritterne til at blive republikansk præsidentkandidat i 2024. Det går Donald Trump også efter at blive. (Foto: © WADE VANDERVORT, Ritzau Scanpix)

Trump ventes dog at møde skarp konkurrence fra sin partikollega, Ron DeSantis, som er guvernør i Florida. Han fik et forrygende resultatet ved midtvejsvalget i sidste måned, hvor han blev genvalgt som guvernør.

Donald Trump var præsident i USA fra 2017 til 2021. Han tabte i 2020 valget til den demokratiske udfordrer, Joe Biden, som er siddende præsident.