Domstol: Præsidenter er ikke konger - Trumps folk skal vidne i høringer

Præsidenten har ikke magt til at lade sine ansatte ignorere Kongressen, siger dommer.

Den konkrete sag handler om Don McGahn, der er tidligere rådgiver for præsident Trump. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

- Præsidenter er ikke konger.

Med de ord har en føderal dommer i USA underkendt en udbredt praksis i Det Hvide Hus.

Donald Trump har instrueret sine nærmeste ansatte om at sige nej, når præsidentens politiske modstandere har indkaldt dem til høringer i Kongressen. Det Hvide Hus mener, at Trumps nærmeste har immunitet.

Ordren har blandt andet betydet, at helt centrale personer ikke har vidnet i høringerne om Trumps forhold til Ukraine. Sagen kan føre til en rigsretssag mod præsidenten.

Vil appellere

I afgørelsen siger en føderal domstol i Washington D.C., at regeringens embedsmænd "ikke er absolut immune" for fremmøde i Kongressen.

Det gælder heller ikke, selvom præsidenten udtrykkeligt har bedt dem om at afstå fra at samarbejde, skriver dommeren Ketanji Brown Jackson i sin afgørelse.

Hun slår samtidig fast, at præsidenter "ikke har magt" til at lade ansatte ignorere stævninger, fordi "ingen er hævet over loven".

En talsmand for justitsministeriet i USA siger ifølge Reuters, at man vil appellere afgørelsen.

Donald Trump havde i går besøg af militærhunden Conan, som deltog i aktionen mod lederen af Islamisk Stat, Abu Bakr al-Baghdadi, i Syrien. (Foto: Chip SOmodevilla © Scanpix)

Sag om Rusland

Den konkrete sag handler om Don McGahn, som frem til oktober 2018 var rådgiver i Det Hvide Hus.

McGahn modtog en stævning om at vidne i justitsudvalget i Repræsentanternes Hus i maj i år.

Udvalget ville spørge rådgiveren, om præsident Trump lagde hindringer i vejen for særlig anklager Robert Muellers Rusland-undersøgelse. Men Don McGahn mødte ikke op.

Kan få betydning for rigsretssag

En lang række centrale personer i Det Hvide Hus har på samme måde - på præsidentens ordre - afvist at medvirke i høringerne om Trump og Ukraine.

Domstolens afgørelse kan få betydning for, hvem der møder op i Kongressen og afgiver forklaring i sagen, skriver BBC.

Der hersker særlig spænding om Trumps tidligere nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton. Han har via sin advokat ladet sive, at han kan bidrage med unik indsigt. Men Bolton ville vente med at medvirke, til domstolene havde taget stilling til Trumps ordre om at ignorere høringerne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk