Domstol vil ophæve Obamas sundhedsreform

En dommer mener, at Obamacare er forfatningsstridig med Trumps skattepakke.

En domstol i delstaten Texas har erklæret, at den tidligere præsident Barack Obamas sundhedsreform er forfatningsstridig. (Foto: MIKE BLAKE/Scanpix © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

En dommer ved en føderal domstol i delstaten Texas har erklæret den tidligere præsident Barack Obamas sundhedsreform for forfatningsstridig, skriver nyhedsbureauet AP.

Sundhedsreformen er i folkemunde kendt som Obamacare og den blev vedtaget i 2010.

Ifølge love er borgere i USA forpligtet til at tegne en sundhedsforsikring, men i den skattepakke, som blev vedtaget sidste år, blev straffen for ikke at gøre det fjernet. Ifølge dommer Reed O'Connor fra Texas betyder det, at loven er forfatningsstridig.

Kendelsen ventes anket til USA's højesteret. Obamacare har to gange været for USA's højesteret, og begge gange har et flertal af dommere afvist, at loven skulle være forfatningsstridig.

Demokrater vil appellere kendelse

Fem af de ni dommere, der afgav den seneste kendelse, sidder stadig i USA's højesteret. Der er tale om de fire dommere, der betragtes som liberale, samt højesteretspræsident John Roberts. Han betragtes som konservativ.

Søgsmålet ved den føderale domstol i Texas er ført af republikanske justitsministre fra en række delstater. På den modsatte side er det blandt andre Californiens justitsminister, Xavier Becerra, der står for forsvaret af Obamacare.

Becerra har oplyst, at en koalition af demokratiske justitsministre fra andre delstater vil appellere fredagens kendelse.

/ritzau/

Facebook
Twitter