Domstole i flere af USA's delstater giver grønt lys for skrappere abortlovgivning

Præsident Biden lover at beskytte kvinder, der rejser til anden delstat for at få en abort.

Præsident Biden lovede amerikanske kvinder adgang til abortpiller, da han holdt virtuelt møde med hans parti. (Foto: TASOS KATOPODIS © Ritzau Scanpix)

Domstole i de to amerikanske delstater Texas og Ohio konkluderer nu, at man kan indføre love, der kan begrænse eller helt ulovliggøre aborter.

Det sker, efter den amerikanske højesteret har omstødt den såkaldte Roe v. Wade-dom, der siden 1973 har betydet, at amerikanske kvinder har ret til abort.

Højesterets omstødelse har betydet, at de forskellige amerikanske delstater har mulighed for at indføre skrappere abortlovgivning.

Texas' højesteret accepterede sent fredag, at en næsten 100 år gammel lov om abortforbud kan blive indført. Det betyder, at der kan laves civile søgsmål mod en kvinde, der har fået en abort.

Fredag accepterede Ohios øverste domstol, at der bliver indført forbud mod abort ved sjette uge. Det skriver Reuters.

Aborttilhængere i demonstrationer

Højesterets omstødelse af den historiske Roe v. Wade-dom har sendt chokbølger gennem USA og ført til flere demonstrationer. Samtidig har det skabt frygt for, hvad begrænsningerne kan betyde for kvinder – også i forhold til deres digitale liv.

  • Margaret Atwoods bog 'The Handmaid's Tale' er blevet brugt som skræmmebillede under demonstrationerne. (Foto: Mandel NGAN © Ritzau Scanpix)
  • En aborttilhænger forlanger her, at præsident Biden griber ind. (Foto: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH © Ritzau Scanpix)
  • Aktivister, der er imod abort, befinder sig her uden for en abortklinik i delstaten Illinois. (Foto: ANGELA WEISS © Ritzau Scanpix)
  • Aktivister, som går ind for retten til abort, demonstrerer her i Washington DC. (Foto: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH © Ritzau Scanpix)
1 / 4

Flere kvinder, der benytter sig af menstruationsapps, frygter, at deres data kan blive brugt mod dem, hvis de får en abort.

I appsene kan kvinderne gemme deres cyklus, fertilitet, graviditet og lokation. Derfor frygter kvinderne, at informationerne sælges videre, så det kan bruges i en retssag mod dem.

I den forbindelse har Google allerede forsøgt at berolige kvinderne. Derfor vil selskabet fjerne brugernes historik på deres lokation, så det ikke kan ses, hvis de eksempelvis besøger en abortklinik.

Præsidenten klar til at hjælpe kvinder

Præsident Biden har ved flere lejligheder lovet hjælp til kvinderne. Fredag fortalte han ifølge BBC, at han forventede, at nogle amerikanske delstater vil forsøge at arrestere kvinder, der vælger at rejse til en anden stat for at få en abort.

Desuden sagde han, at regeringen vil beskytte de amerikanske kvinders adgang til abortpiller, som i årtier har godkendt af den amerikanske fødevare- og lægemiddelmyndighed, FDA.

- Hvis delstater forsøger at forhindre en kvinde at få FDA-godkendt medicin, der har været tilgængeligt i mere end 20 år, så vil min regering handle og beskytte kvindes ret til den medicin, sagde han ifølge CBS News fredag.