Donald Trump: Abu Bakr al-Baghdadi døde som en kujon. Som en hund

Terrorlederen af Islamisk Stat, Abu Bakr al-Baghdadi, er dræbt i Syrien.

Lederen af terrorgruppen, Islamisk Stat, Abu Bakr al-Baghdadi er død.

Det har USA's præsident, Donald Trump, netop bekræftet på et pressemøde.

- Abu Bakr al-Baghdadi er død, sagde præsidenten som det første.

Donald Trump fortæller, at Abu Bakr al-Baghdadi døde ved at detonere en selvmordsvest, der også dræbte tre af hans tre børn.

- Han (al-Baghdadi, red.) døde, efter at han var løbet ind i en blind tunnel. Han klynkede og græd og skreg hele vejen. Huset var blevet ryddet på dette tidspunkt for folk, der enten overgav sig eller blev skudt og dræbt. Elleve småbørn blev evakueret fra huset og er uskadte. De eneste, der var tilbage, var Baghdadi i tunnelen, og han havde trukket tre af sine små børn med sig. De blev ført til den visse død. Han nåede slutningen af tunnelen, da vores hunde jagtede ham derned. Han detonerede sin vest og dræbte sig selv og de tre børn. Hans krop blev lemlæstet af eksplosionen, og tunnelen brast sammen, siger præsidenten og fortsætter:

- Han døde som en kujon, som en hund. Verden er i dag et mere sikkert sted. Dagens begivenhed viser, at vi vil blive ved med at smadre Islamisk Stat og andre terrororganisationer.

Præsident Trump under søndagens pressemøde. (Foto: JOSHUA ROBERTS © Scanpix)

Ingen sårede amerikanere

Donald Trump siger, at den amerikanske mission fandt sted i det nordvestlige Syrien, og at den varede i cirka to timer. Trump og amerikanerne har - efter præsidentens udsagn - eftersøgt ham i tre år.

Udover Abu Bakr al-Baghdadi og hans tre børn, var der flere IS-krigere tilstede i det hus, hvor IS-lederen gemte sig. Trump-administrationen vil inden for de næste 24 timer fortælle, hvor mange IS-krigere, der omkom ved angrebet.

Trump fortæller, at han fulgte angrebet live på en skærm sammen med vicepræsident Mike Pence.

Ikke én amerikansk soldat kom noget til under aktionen, men en sporhund kom ifølge præsidenten til skade.

Trump takker Rusland, Tyrkiet og syriske kurdere for at have bidraget til, at det er lykkedes at få ram på Baghdadi

Rygter siden i nat

Rygterne om al-Baghdadis død har svirret siden natten til søndag, efter nyhedsmagasinet Newsweek som det første fortalte om operationen mod IS-lederen.

Siden har en lang række andre medier bragt historien på baggrund af unavngivne kilder i både USA og i Syrien.

Billeder fra nyhedsbureauet AFP, der angiveligt viser ruinerne efter helikopterangrebet. (Foto: OMAR HAJ KADOUR © Scanpix)

Lederen af oprørsgruppen Syrian Democratic Forces (SDF), Mazloum Abdi, skriver på Twitter, at SDF de seneste fem måneder har deltaget i en fælles operation for at eliminere Abu Bakr al-Baghdadi.

- Vi takker alle, som har bidraget til dette fantastiske arbejde, skriver Mazloum Abdi.

Mest eftersøgte mand

Som leder af terrorgruppen Islamisk Stat var irakeren Abu Bakr al-Baghdadi verdens mest eftersøgte mand.

Trump nævner i sin tale nogle af ofrene for Islamisk Stat blandt andre journalisten James Foley, nødhjælpsarbejdere Peter Kassig og Kayla Mueller, samt en jordansk pilot, der blev brændt levende.

Al-Baghdadi har haft en lang karriere som militant islamist. I 2005 svor han troskab til al-Qaedas leder i Irak, men omkring 2013 brød han med terrorbevægelsen og ændrede navnet på sin egen gruppe til Islamisk Stat i Irak og Levanten.

Gruppens mål var at lave en stat - eller kalifat - i Irak og Syrien, og i flere år kontrollerede gruppen et stort landområde i de to lande.

Både under og efter Islamisk Stats storhedstid var al-Baghdadi kendt for at tage ekstreme sikkerhedsforanstaltninger.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk