Donald Trump angriber Danmarks nye kampfly

Donald Trump går til angreb på prisen på kampflyet F-35, som Danmark har købt 27 af.

Danmark valgte F-35 fra Lockheed Martin i stedet for F-18 Super Hornet fra Boeing og Eurofighter Typhoon fra europæiske Airbus, som produceres i Tyskland, Storbritannien, Italien og Spanien. (Foto: PO1 BENJAMIN WOODDY © Scanpix)

Donald Trump, der den 20. januar tiltræder som USA's 45. præsident, går på det sociale medie Twitter til angreb på kampflyet F-35, der er under udvikling.

USA har allerede bestilt over 2000 af det nye kampfly, der udvikles af Lockheed Martin. Danmark har bestilt 27 styk til en pris på 20 milliarder kroner.

- F-35-programmet og omkostningerne til det er ude af kontrol. Milliarder af dollar kan og vil blive sparet på militært indkøb efter 20. januar, skriver Donald Trump på Twitter.

Danmark valgte F-35 fra Lockheed Martin i stedet for F-18 Super Hornet fra Boeing og Eurofighter Typhoon fra europæiske Airbus, som produceres i Tyskland, Storbritannien, Italien og Spanien.

Indkøbet har været kritiseret både for valget af flyet, der har haft problemer under sin udvikling, samt prisen.

I november var der fornyet debat om flykøbet, da Folketinget måtte hastevedtage en udgift på 100 millioner kroner til reservedele til flyet.

Donald Trumps udtalelser på Twitter afspejler udtalelser, han kom med til Fox News søndag.

Her gik han til angreb på ikke bare programmet, men på hele det amerikanske forsvars måde at købe ind på. Ikke mindst det faktum, at embedsfolk går til forsvarsindustrien.

- Dem, der laver de her aftaler for regeringen, bør aldrig kunne arbejde for dem bagefter.

- Du ved, de laver de her aftaler, og så to-tre år senere, så arbejder de for selskaberne, sagde Trump.

/ritzau/

Facebook
Twitter