Donald Trump får sin justitsminister efter historisk protest

Jeff Sessions udnævnelse kommer på et tidspunkt, hvor præsidenten har lagt sig ud med retsvæsenet.

USA har nu officielt fået en ny justitsminister, og navnet er Jeff Sessions. Han er netop blevet taget i ed i Det Hvide Hus, hvor han holdt en kort tale.

- Vi har et problem med kriminalitet, sagde Sessions.

- Min opfattelse er, efter mange år i retsvæsenet, at dette er en farlig tendens.

Jeff Sessions blev godkendt med 52 stemmer for og 47 imod i Senatet. Afstemningen har været lang tid undervejs, og der har været en heftig debat om godkendelsen – kun én demokrat stemte for Sessions som ny justitsminister.

Den demokratiske senator Cory Booker skrev historie i forbindelse med godkendelsen, da han ligefrem vidnede mod Jeff Sessions. Det er første gang i landets historie, at en senator vidner mod en anden i processen om en regeringpost.

Et andet demokratisk senatsmedlem, Elizabeth Warren fra Massachusetts, har i samme ombæring kritiseret Jeff Sessions i skarpe vendinger og har blandt andet læst op af et ældre brev, skrevet af Martin Luther Kings kone, der angreb Jeff Sessions. Brevet blev skrevet i 1986 som protest mod, at man dengang overvejede Sessions som føderal dommer.

Kritikken kommer blandt andet, fordi Sessions er fortaler for en meget streng udlændingepolitik, højere straffe til kriminelle og er modstander af homoægteskaber. Hans nominering til føderal dommer blev i 1986 bremset på grund af racistisk ladede udtalelser.

Uroligheder i det amerikanske retsvæsenet

Jeff Sessions tiltræder som justitsminister på et tidspunkt med uroligheder i ministeriet.

Mandag fyrede Donald Trump fungerende justitsminister Sally Yates, da hun nægtede at forsvare Donald Trumps indrejseforbud rettet mod statsborgere fra syv overvejende muslimske lande.

Indrejseforbuddet er lige nu suspenderet.

Præsidenten har også lagt sig ud med dele af retsvæsenet, fordi han i hårde vendinger har kritiseret den dommer, der valgte at suspendere indrejseforbuddet.

- Jeg kan simpelthen ikke tro, at en dommer vil udsætte vores land for den fare. Hvis der sker noget, så giv ham og retsvæsenet skylden. Folk vælter ind. Slemt!

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/828342202174668800

70-årige Sessions var en af de første senatorer, der valgte at støtte Donald Trump som landets præsident. Ifølge Washington Post har han været med til at udfærdige store dele af Donald Trumps politik – ikke bare på justitsområdet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk