Donald Trump og Steve Bannon: Fra loyale kampfæller til bitre fjender

Forholdet mellem USA's præsident og den forhenværende chefstrateg har længe været skidt.

Donald Trump mener, at hans tidligere chefstrateg, Steve Bannon, er gået fra forstanden. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)

Det er et årelangt venskab mellem Donald Trump og Steve Bannon, der nu synes afsluttet, efter at den amerikanske præsident i går udtalte, at hans forhenværende chefstrateg "er gået fra forstanden".

Det skete, efter at brudstykker fra bogen "Fire and Fury" om præsidentens første år i Det Hvide Hus var blevet offentliggjort.

I bogen revser Steve Bannon blandt andet præsidentens søn, Donald Trump Jr., for at have holdt et møde med en russer, der angiveligt havde snavs om modkandidaten, Hillary Clinton, under præsidentvalget forrige år.

Det er noget, som absolut ikke er faldet i god jord hos den amerikanske præsident.

Og Donald Trump distancerer sig nu for alvor fra en mand, som ifølge avisen Washington Post har været en både loyal figur og fast støtte bag den amerikanske rigmands vej til præsidentposten.

Donald Trump udnævnte Steve Bannon til chefstraget, da han overtog Det Hvide Hus for snart et år siden. (Foto: Alex Brandon © Scanpix)

De mødtes første gang tilbage i 2010, og til at begynde med var der ikke meget, der tydede på, at de to havde meget andet tilfælles end, at de begge var styrtende rige.

Donald Trump var en meget offentlig person, som nød rampelyset, mens Steve Bannon var mere tilbagetrukket.

Donald Trump var på den sin side meget optaget af sit udseende, hår og påklædning, mens Steve Bannon ofte fremstod usoigneret og dårligt klædt.

Men de fandt et fællesskab i at præsentere sig som forkæmpere for USA’s arbejderklasse til trods for, at de begge var en del af den absolutte elite. Og at de begge er indædte modstandere af det republikanske establishment.

Stærkere forhold

Forholdet mellem de to begyndte for alvor at blive stærkere i 2012.

Her overtog Steve Bannon styringen af netmediet Breitbart News, som han begyndte at dreje i en højreorienteret retning.

Samme år tabte republikanernes daværende præsidentkandidat, Mitt Romney, præsidentvalget til demokraternes Barack Obama, hvilket gjorde Donald Trump rasende.

Donald Trump gjorde sig herefter endnu en gang overvejelser om at stille op som præsidentkandidat, og det var ifølge Washington Post mens hans han gjorde sig de overvejelser, at han begyndte at have mere regelmæssig kontakt til Steve Bannon.

Og i 2015 blev Donald Trump en fast gæst i Breitbarts radioshow, hvor Steve Bannon og han ofte talte om Trumps kandidatur.

Det gjorde Steve Bannon til trods for, at han ofte blev gjort til grin over at støtte Donald Trump som præsidentkandidat, som han senere har sagt.

Steve Bannon var en af tovholderne bag det højreorienterede netmedie Breitbart News. (Foto: Joe Raedle © Scanpix)

Under Donald Tumps valgkamp fortsatte Steve Bannon med at støtte Trumps kandidatur på Breitbart, samtidig med, at han rådgav såvel Donald Trump som Trumps svigersøn og nu personlige rådgiver, Jared Kushner.

I august 2016 begyndte det at se mere og mere usandsynligt ud, at Trump ville kunne over demokraternes kandidat, Hillary Clinton.

Det var her, han hyrede Steve Bannon til at lede sin valgkamp. Ifølge Washington Post var det Steve Bannon, som rådgav Donald Trump til at føre sin kampagne længere mod højre og til at gå benhårdt efter Hillary Clinton med personlige angreb.

Central spiller i Det Hvide Hus

Den strategi virkede som bekendt, og da Donald Trump havde vundet præsidentvalget, udnævnte han Steve Bannon til den helt centrale post som sin chefstrateg.

Det gjorde han på trods af massiv kritik fra flere republikanske kongresmedlemmer, som så Steve Bannon som en alt for kontroversiel figur på grund af sine højreorienterede holdninger.

Derudover gjorde præsidenten Steve Bannon til en del af sit nationale sikkerhedsråd.

Under hele overgangsperioden fortsatte Steve Bannon med at stå fast på mærkesager som det senere så omstridte indrejseforbud og beslutningen om at trække USA ud af klimaaftalen fra Paris.

Det bragte ham blandt andet på kollisionskurs med Jared Kushner og Donald Trumps datter, Ivanka Trump, som kæmpede for, at USA skulle blive i aftalen.

Donald Trumps datter, Ivanka, ønskede sammen med sin mand, Jared Kushner, at USA skulle blive i den globale klimaaftale. (Foto: JONATHAN ERNST © Scanpix)

Forholdet mellem Donald Trump og Steve Bannon var dog begyndt at knage, efter at de begge var rykket ind i Det Hvide Hus i januar 2017.

Donald Trump tog det ikke pænt, at Steve Bannon selv begyndte at blive mere og mere profileret. Time Magazine udnævnte blandt andet chefstrategen til verdens næstmest magtfulde mand.

Og efter et verbalt sammenstød i marts, efterlod Donald Trump Steve Bannon i Washington D.C., mens han selv tog til sit sommerhus, Mar-A-Lago, i Florida.

Den 5. april valgte Donald Trump at fjerne Steve Bannon fra sit sikkerhedsråd. Og da magtkampen mellem Steve Bannon og Jared Kushner bliver mere og mere tydelig i det offentlige, nægtede Donald Trump at bakke sin chefstrateg op.

Alligevel blev Steve Bannon i jobbet indtil den 18. august sidste år, hvor han blev fyret. Præsidenten roste ham dog for sin indsats i valgkampen mod Hillary Clinton.

- Han kom til min kampagne i valgkampen mod 'Korrupte' Hillary Clinton - det var stort! Tak S, skrev Donald Trump dengang på Twitter.

Kritik af Trump

Steve Bannon vendte efterfølgende tilbage til Breitbart News, hvor han begyndte at kritisere sin tidligere chef.

Han mente eksempelvis, at det var en stor fejl, at Donald Trump ville sende flere soldater til Afghanistan.

Og han kritiserede samtidig Donald Trump for at støtte Luther Strange i kampen om at blive republikanernes senatorkandidat i delstaten Alabama.

Steve Bannon støttede nemlig den højreorienterede Roy Moore, som efterfølgende blev beskyldt for seksuelt misbrug og pædofili. Og Steve Bannon fastslog i den forbindelse, at han forstod 'Trumpism' bedre end Donald Trump selv.

Roy Moore vandt det republikanske kapløb om kandidaturposten, og Steve Bannon fik efterfølgende overbevist præsidenten om at bakke op om Roy Moore til trods for anklagerne om seksuelt misbrug af mindreårige.

Men da Roy Moore efterfølgende tabte senatorvalget til demokraternes Doug Jones, rettede Donald Trump en slet skjult kritik af sin tidligere højrehånd ved at sige, at han vidste, at Roy Moore ville tabe valget.

Med den nye bog, der udkommer i sin helhed i næste uge, har opløsningen af forholdet mellem de to forhenværende allierede nået sit hidtidige højdepunkt.

Steve Bannon, der her ses ved Donald Trumps indsættelsesceremoni i januar sidste år, har endnu ikke udtalt sig om præsidentens kritik. (Foto: Saul LOEB © Scanpix)

Udover kommentaren om, at Steve Bannon er gået fra forstanden, så har den amerikanske præsident også sagt, at Steve Bannon ikke spillede den store rolle i den overraskende sejr over Hillary Clinton.

Samtidig påstår Donald Trump, at Steve Bannon brugte sin tid i Det Hvide Hus på at "lække falske oplysninger til pressen" for at komme til at fremstå mere vigtig, end han var.

- Det er den eneste ting, han er god til, siger han og fortsætter:

- Steve havde sjældent én-til-én-møder med mig, og han bildte sig kun ind, at han havde indflydelse for at kunne narre nogle få mennesker, som ikke havde hverken adgang eller viden, og som han hjalp med at skrive fupbøger.

Steve Bannon har endnu ikke kommenteret den opsigtsvækkende kommentar fra Donald Trump. Men det højspændte forhold mellem de to har været topnyheder i alverdens medier i dag.

Og det sidste ord er sikkert ikke blevet sagt i denne sag.

Kilder: The Washington Post, Time Magazine, Reuters, Weekly Standard m.fl.