Donald Trump takker ja til præsidentkandidatur: Vi har ikke råd til at være så politisk korrekte

Donald Trump har formelt accepteret at blive Republikanernes kandidat til at tage over i Det Hvide Hus.

Donald Trump er nu officielt republikanernes præsidentkandidat. (Foto: © JIM YOUNG, Scanpix)

Hvad mange for bare et år siden anså som utopi, er nu i den grad blevet virkelighed.

Donald Trump, forretningsmand og kendt for sin medvirken i reality-tv, har natten til fredag dansk tid som ventet formelt accepteret, at Republikanerne peger på ham som partiets præsidentkandidat i USA.

Det sker fra talerstolen på det republikanske konvent i Cleveland i delstaten Ohio.

- Med ydmyghed og taknemmelighed accepterer jeg jeres nominering, siger Trump til stor jubel og "USA, USA, USA" råb fra tilhørerne.

Se Donald Trump takke ja til det republikanske præsidentkandidatur:

Fokus på kriminalitet og vold

Dermed er det sidste formelle skridt overstået. Donald Trump kan nu fokusere på at føre valgkamp frem mod 8. november, hvor amerikanerne vælger deres næste præsident.

- Den kriminalitet og vold, der plager vores nation i dag, vil få en ende, lyder det fra Trump, der har gjort sig bemærket med en række opsigtsvækkende politiske udmeldinger.

- Jeg vil fremlægge fakta klart og tydeligt. Vi har ikke råd til at være så politisk korrekte mere, siger rigmanden og lover "lov og orden".

Langer ud efter Clinton som udenrigsminister

70-årige Trump skal efter alt at dømme dyste mod tidligere udenrigsminister og førstedame Hillary Clinton, der i næste uge ventes at blive valgt som Demokraternes kandidat til at overtage for Barack Obama i Det Hvide Hus i Washington.

- Lad os slå hende i november, siger Trump og langer hårdt ud efter Clintons beslutninger som udenrigsminister.

Hans tale markerer klimaks på konventet, der begyndte mandag. Hidtil har historierne fra partimødet dog ikke været voldsomt positive set med republikanske øjne.

Først fik en tale fra Trumps kone, Melania, kritik, fordi den på visse punkter havde stort set samme ordlyd som en tidligere tale holdt af USA's nuværende førstedame, Michelle Obama.

Og senere - onsdag lokal tid - blev det i den grad bemærket, at senator Ted Cruz i sin tale på konventet ikke direkte opfordrede de fremmødte og tv-seerne til at stemme på Donald Trump. I stedet opfordrede Cruz, der kæmpede mod Trump om præsidentkandidaturet, folk til at stemme efter deres "samvittighed".

/ritzau/