Donald Trump til demonstranter: Jeg troede, vi lige havde haft et valg

USA's nye præsident spørger på twitter, hvorfor alle de folk, der var på gaden i går, ikke stemte.

Donald Trump taler i CIA's hovedkvarter i går. (Foto: OLIVIER DOULIERY / POOL © Scanpix)

Donald Trump reagerer nu efter gårsdagens demonstrationer, der fyldte gaderne rundt om i verden. Det gør han i vanlig stil med korte budskaber på det sociale medie twitter.

- Jeg så protesterne i går, men jeg troede, vi lige havde haft et valg. Hvorfor stemte disse mennesker ikke?, skriver USA's nye præsident blandt andet.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/823150055418920960

Demonstrationerne, der især var en protest mod præsidentens syn på kvinder og minoriteter, havde ifølge amerikanske medier samlet omkring en halv million mennesker i Washington D.C. og omkring 2,5 millioner verden over.

Flere kendte ansigter var dukket op for at protestere mod Trump, heriblandt sangerinderne Madonna og Alicia Keys, skuespillerinden Scarlett Johansson og filminstruktøren Michael Moore. Men det har Donald Trump også en kommentar til.

- Kendisser skader kun formålet, skriver han.

Senere har Donald Trump sendt endnu et budskab ud via twitter. Her anerkender han folkets ret til at demonstrere.

- Fredelige demonstrationer er et varemærke for vores demokrati. Selv om jeg ikke er enig, anerkender jeg folks ret til at udtrykke deres synspunkter, skriver Trump.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/823174199036542980

Anerkender ikke fotodokumentation

Donald Trump har været i strid modvind på sine første dage som præsident. Hans begrænsede popularitet i Washington blev dokumenteret via luftfotos, der sammenlignede menneskemængden i Washington ved indsættelsesceremonien med ceremonien, da Barack Obama blev indsat i 2009.

Men Donald Trump anerkender ikke billeddokumentationen. Både Trump selv og hans pressesekretær i Det Hvide Hus beskylder pressen for "bevidst fejlagtig dækning" af fredagens ceremoni.

Han gik direkte til angreb mod pressen under en tale hos efterretningstjenesten CIA i går.

- Som I ved, ligger jeg i krig med medierne. De er blandt de mest uærlige mennesker på Jorden, sagde Donald Trump ifølge CNN.

Han havde støtte fra sin pressesekretær Sean Spicer.

- Dette var det største publikum, der nogensinde har overværet en indsættelse. Punktum, sagde Spicer.

Donald Trump har fulgt op på emnet via endnu et tweet her til morgen amerikansk tid.

Her fremhæver han seertallene under indsættelsen i fredags.

- Wow, seertallene er lige kommet, 31 millioner mennesker så indsættelsen, 11 millioner flere end for fire år siden, skriver Trump.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/823151124815507460

Donald Trump har været i krig med medierne under hele valgkampen, og det tyder ikke på at få en ende, selv om han er tiltrådt som præsident.

Politikere til tasterne

Trump spiller på en eksisterende mistro til medierne, lyder analysen ifølge ritzau fra terrorekspert Magnus Ranstorp ved Forsvarshögskolen under det svenske Forsvarsministerium:

- Det er derfor, han vil tale direkte til folket gennem twitter. Det er livsfarligt i et demokrati, hvis man ikke kan stille en præsident til ansvar for hans ageren, siger han til Aftonbladet.

Herhjemme er Trumps og pressesekretærens udtalelser også faldet flere politikere for brystet. SF-formand Pia Olsen Dyhr er faret til tasterne og skriver på twitter:

- Løgn på løgn. Skræmmende og uhyggeligt hvis det bliver standarden.

I samme toner konstaterer tidligere justitsminister Morten Bødskov (S), at "stærk morgenkaffe" ikke hjælper på tredje dag med Trump som præsident. "Pinligt og skandaløst", skriver han.

Venstres ligestillingsordfører Jakob Engel-Schmidt skriver:

- Uudholdeligt at Trumps talsmand serverer fake news dagen efter magtoverdragelsen. Endnu værre er temaet; antal mennesker i gaden. Ego much?

Facebook
Twitter