Donald Trump tiltalt i forbindelse med håndtering af hemmelige dokumenter

(Foto: © Saul LOEB, Ritzau Scanpix)

Den tidligere amerikanske præsident Donald Trump er i nat dansk tid blevet tiltalt i endnu en sag.

Det skriver Ritzau med henvisning til flere internationale medier.

Trump er denne gang blevet tiltalt i forbindelse med efterforskningen af hans håndtering af hemmelige dokumenter relateret til national sikkerhed.

På sit sociale medie Truth Social skriver Donald Trump, at hans advokater har informeret ham om, at han er blevet tiltalt i sagen. Her skriver ekspræsidenten desuden, at han er blevet stævnet og bedt om at møde op i det føderale domhus i Miami på tirsdag.

Ifølge den britiske avis The Guardian skulle tiltalerne mod Trump handle om, at han bevidst har opbevaret materiale om den nationale sikkerhed samt hindring af rettergang og sammensværgelse. De præcise tiltaler er dog endnu ikke kendt, da de stadig er forseglet.

Undersøgelse har været i gang i længere tid

I mere end et år har en storjury undersøgt Trumps håndtering af klassificerede dokumenter, efter at forlod Det Hvide Hus i 2021.

Tilbage i august sidste år gennemførte det føderale politi, FBI, en ransagning af Donald Trumps Mar-a-Lago-hjem i Florida. Her blev der ifølge nyhedsbureauet Reuters fundet omtrent 13.000 dokumenter, hvoraf cirka 100 var stemplet som klassificerede.

En af Trumps advokater havde ellers tidligere oplyst, at alle klassificerede dokumenter var blevet afleveret tilbage til den amerikanske regering.

Nattens udvikling betyder, at Donald Trump nu er tiltalt i to sager. Tilbage i marts blev der rejst tiltale med ham i sagen om såkaldte tys-tys penge, som Trump skulle have betalt til en tidligere pornoskuespiller før præsidentvalget i 2016.

Trump er lige nu republikansk spidskandidat

Donald Trump har annonceret, at han igen ønsker at stille op som præsident for det republikanske parti.

I løbet af natten har Trump flere gange skrevet på sit sociale medie Truth Social. Blandt andet har han oplyst, at han er blevet informeret om, at han skal møde i retten i Miami på tirsdag klokken 15. (© (Skærmbillede fra Truth Social))

Det samme har flere andre kandidater, som også har kommenteret de nye tiltaler mod Trump.

Florida-guvernør Ron DeSantis, som stiller op mod Donald Trump i kampen om at blive Republikanernes præsidentkandidat, kritiserer beslutningen om at tiltale den tidligere præsident.

- Politiseringen af den føderale retshåndhævelse repræsenterer en dødelig trussel mod det frie samfund, har den nuværende Florida-guvernør Ron DeSantis ifølge The New York Times udtalt. Lige nu ses han som én af de største konkurrenter i kampen om at blive det republikanske bud på USA's næste præsident.

Lige nu har Donald Trump dog ifølge meningsmålinger et solidt forspring til de resterende kandidater.

Ron DeSantis er i dag guvernør i Trump hjemstat Florida. (Foto: © Charlie Neibergall, Associated Press)

Også formanden for Repræsentanternes Hus, republikaneren Kevin McCarthy har kommenteret nattens hændelser.

- I dag er i sandhed en sort dag for USA, skriver McCarthy på Twitter.

Ifølge Trump har præsident Joe Bidens administration informeret hans advokater om, at han er blevet tiltalt i sagen.

Den handling beskriver Kevin McCarthy som "samvittighedsløs".

- Det er samvittighedsløst af en præsident at tiltale den spidskandidat, der stiller op imod ham. Joe Biden opbevarede klassificerede dokumenter i årtier, skriver McCarthy uden at uddybe.