Tema Krigen i Syrien

Donald Tusk om Aleppos rædsler: Stop venligst med at beskylde EU

Men EU er ikke så effektive, som man gerne ville være, siger EU-præsident Donald Tusk.

Her bliver en såret syrer evakueret fra det krigshærgede Aleppo i en oprørskontrolleret del ved navn Khan al-Aassal i byens vestlige område. (Foto: BARAA AL-HALABI © Scanpix)

Bomberne er regnet ned over syrerne, og den hårdt prøvede befolkning råber på handling: Omgående evakuering af civile, hjælp til syge og nødhjælp.

En personlig appel fra borgmesteren i det østlige Aleppo til EU-lederne kunne dog ikke ændre, at de 28 stats- og regeringschefer efter et topmøde torsdag igen måtte præsentere en bunke ord - og ingen løfter om handling:

- Vi er ikke så effektive, som vi gerne ville være. Men det betyder ikke, at vi er uberørte af de lidelser, som det syriske folk gennemlever, siger EU-præsident Donald Tusk ifølge Ritzau.

Han siger yderligere, at det er umuligt at stoppe konflikten i Syrien med magt, fordi EU ikke har kapaciteten.

- Stop venligst med at beskylde EU, for EU er ikke årsagen til, at vi ser denne tragedie i Aleppo og andre dele af Syrien.

EU-lederne kræver nu en omgående FN-sikret evakuering af civile i Aleppo via humanitære korridorer i byen, siger Donald Tusk efter topmødet.

Merkel: Det er hjerteskærende

Samtidig fordømmer lederne kamphandlinger og den vold, som det syriske styre og dets allierede udøver i Aleppo.

- Målet er en omgående åbning af humanitære korridorer, så civile kan evakueres under international overvågning.

Stop venligst med at beskylde EU, for EU er ikke årsagen til, at vi ser denne tragedie i Aleppo og andre dele af Syrien

EU-præsident Donald tusk

- Jeg ved, at vi vi ikke er effektive nok. Det er ingen. Jeg ved desværre, hvem der er effektive. Men det er ikke på det humanitære. Det er med bomber. EU fokuserer på det humanitære og diplomatiske bestræbelser, siger Tusk.

Tysklands kansler Angela Merkel kom efter topmødet heller ikke med nogen konkrete løsningsforslag.

- Det var deprimerende. Situationen i Syrien er hjerteskærende. Vi vil afslutte det, men vi kigger på. Det var en emotionelt meget bevægende del af vores møde, siger hun ifølge Ritzau.

/DR Nyheder/