Donorer holder pengene tilbage: Macron ønsker en 'vovet' genopbygning af Notre Dame

Mange franskmænd frygter, hvad der skal ske med katedralen.

Genopbygningen af Notre Dame begynder i 2020. Foto: Lau Kræn Svensson (Foto: Photographer: Lau Svensson © Copyright: Lau Svensson)

Krystalspir? Tagterrasse? En flammeskulptur i stedet for et kirkespir? Arkitekter fra hele verden har tegnet deres bud på, hvordan Notre-Dame skal genopbygges – og det får franskmændene til at rase.

Selv om buddene ikke er del af en formel arkitektkonkurrence og dermed ikke kan opfattes som seriøse scenarier for genopbygningen af den 800 år gamle katedral, frygter mange franskmænd, hvad der skal ske med deres elskede Notre Dame, som brændte for nøjagtig tre måneder siden.

Én af ideerne til genopbygningen af Notre Dame er en kæmpe flamme til minde om branden. Foto: Lau Kræn Svensson

Frygten har ikke mindst fået næring af præsident Emmanuel Macrons udtalelser om, at Notre Dame skal have en ”opfindsom” og ”respektfuld vovet” genopbygning, som dyrker ”en alliance mellem tradition og modernitet”.

Ikke mindst de franske rigmænd, som i døgnene efter branden nærmest kappedes om at donere millionbeløb til genopbygningen, holder igen med at aflevere pengene. Det fortæller Michael Picaud, der som formand for fonden ”Friends of Notre Dame” står i spidsen for fundraisingarbejdet:

- Der er ikke tvivl om, at størstedelen af de donorer, jeg er i kontakt med, helt klart vil have, at katedralen kommer til at se ud som før.

Pengene er ikke rullet ind

I døgnene efter branden på Notre Dame lovede franske og internationale donorer mere end 6,5 milliarder kroner til genopbygningen af den verdensberømte kirke. Men ifølge Frankrigs kulturministerium er mindre end 10 procent af pengene kommet frem.

- Jeg tror helt ærligt, at de mange uopfordrede bud fra alle mulige arkitekter på, hvordan Notre Dame kan komme til at se ud, har skræmt mange franskmænd. Der er jo tale om indbegrebet af fransk kulturarv, siger Notre Dames fundraisingdirektør til DR Nyheder.

Således donerede Pinault-familien, der står bag modehuse som Gucci og Yves Saint Laurent, 100 millioner euro for to måneder siden, men har blot overført 10 millioner euro. Det samme gælder Arnault-familien, der blandt andet står bag Louis Vuitton og Christian Dior, og som i april lovede 200 millioner euro.

- Vi har absolut brug for pengene, for vi står foran et enormt arbejde med en genopbygning, der kommer til at tage fem år og en restaurering, der sikkert kommer til at tage længere tid, siger Michel Picaud og tilføjer:

- Det er helt afgørende, at vi kan holde fast i den verdensomspændende støtte til katedralen.

Fundraisingdirektøren er dog optimistisk:

- Jeg er sikker på, at man vil holde de løfter, vi har fået. Men det kommer til at ske gradvist, efterhånden som de økonomiske behov viser sig i forbindelse med byggeriet.

CHEFARKITEKT UENIG MED MACRON

Senest har Frankrigs chefarkitekt for historiske bygningsværker, Philippe Villeneuve, blandet sig i debatten med endog meget klar røst og erklæret, at Notre Dames spir skal opføres, som det så ud før branden.

  • Facaden af Notre Dame. Foto: Lau Kræn Svensson (Foto: Photographer: Lau Svensson © Copyright: Lau Svensson)
  • Håndværkere arbejder for at sikre katedralen mod nedstyrtningsfare og blyforurening. Foto: Lau Kræn Svensson (Foto: Photographer: Lau Svensson © Copyright: Lau Svensson)
  • 130 håndværkere arbejder i katedralen. Foto: Lau Kræn Svensson (Foto: Photographer: Lau Svensson © Copyright: Lau Svensson)
  • Præsident Macron mener, at Notre Dame skal have en ”opfindsom” og ”respektfuld vovet” genopbygning, som dyrker ”en alliance mellem tradition og modernitet”.Foto: Lau Kræn Svensson (Foto: Photographer: Lau Svensson © Copyright: Lau Svensson)
  • Turister sejler forbi Notre Dame på en af de mange bådture på Seinen. Foto: Lau Kræn Svensson (Foto: Photographer: Lau Svensson © Copyright: Lau Svensson)
1 / 5

En udmelding, der ganske vist går imod præsident Macrons ambitioner, men som kan berolige mange franskmænd, rige eller ej.

Og Michel Picaud forsøger at berolige alle med et bud på et kompromis:

- Jeg vil mene, at der er mulighed for at skabe noget vovet og opfindsomt rundt om katedralen, på pladsen og i haverne. Jeg tror godt, at man kan kombinere de to ting.

Først om nogle måneder bliver det afgjort, hvordan den ”nye” Notre Dame skal se ud.

I disse uger arbejder 130 håndværkere på den brandtomt i hjertet af Paris, vi kender som Notre Dame, med at sikre katedralen mod nedstyrtningsfare og blyforurening. Selve genopbygningen begynder i 2020.

Facebook
Twitter