Dorian er vokset til en ekstremt farlig kategori 4-orkan

Orkanen Dorian betegnes af myndighederne som ekstremt farlig og ventes at ramme Florida mandag eller tirsdag.

Orkanen Dorian er på vej mod Floridas kyst. Den har de seneste timer har taget til i styrke, og er nu en kategori 4-orkan, som er det næsthøjeste niveau for orkaner. (Foto: Nasa © Scanpix)

Orkanen Dorian har taget til i styrke de seneste timer og er nu blevet til en "ekstremt farlig" kategori 4-orkan.

Det oplyser USA's Nationale Orkancenter (NHC), der ligger i Miami, Florida, fredag aften amerikansk tid.

Kategori 4 er det næsthøjeste niveau for orkaner. Ifølge NHC vil orkanen Dorian komme buldrende med vindstød med en styrke på 215 kilometer i timen.

Orkanen ventes at ramme Florida sent mandag eller tidligt tirsdag lokal tid. Inden da kan den vokse yderligere i styrke og blive den kraftigste orkan, delstaten har oplevet i næsten 30 år.

Det er på forhånd ventet, at den vil skabe store ødelæggelser. Floridas guvernør, Ron DeSantis, har erklæret en undtagelsestilstand i hele staten.

Også nabostaten i nord Georgia har erklæret undtagelsestilstand.

Borgerne i Florida forbereder sig

Det har fået beboerne til at forberede sig på orkanen, blandt andet ved at købe vand, mad og medicin ind i store mængder, det skriver BBC.

Det sker på opfordring fra delstatens guvernør, Ron DeSantis, som i en pressemeddelelse onsdag skrev, at man kan stille 1,8 millioner måltider og mere end tre millioner liter vand til rådighed til nødlidende.

- Det er vigtigt, at alle borgere i Florida holder nøje øje med stormen. Alle i Florida bør have forsyninger til syv dage inklusive mad, vand og medicin. De bør have en plan i tilfælde af en katastrofe, skrev guvernøren videre.

Rammer Bahamas søndag

Dorian ventes at ramme den caribiske østat Bahamas søndag.

Fredag beordrer premierminister Hubert Minnis indbyggere i den "meget voldsomme og potentielt livstruende orkans" bane til at evakuere. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Ifølge NHC skal det nordlige Bahamas forberede sig på, at vandstanden i nogle områder kan stige op til 4,5 meter over det normale tidevandsniveau.

- Stigningen vil være ledsaget af store og ødelæggende bølger, oplyser NHC.

På et pressemøde siger premierminister Hubert Minnis, at de, der nægter at lade sig evakuere, udsætter sig selv for "stor fare".

- Sæt ikke dit liv eller dine kæres liv på spil unødigt, siger han.

Floridas guvernør er afventende med at beordre en evakuering af delstatens indbyggere.

- Hvis man evakuerer for tidligt, risikerer man at evakuere folk til områder, som kan blive ramt, fordi orkanen ændrer kurs, siger guvernør Ron DeSantis.

Fredag siger præsident Donald Trump, at der højst sandsynligt vil blive truffet beslutning om en eventuel evakuering i Florida søndag.