Downing Street undskylder til dronning Elizabeth for at feste, mens landet sørgede over prins Philips død

Boris Johnsons ansatte festede, mens Storbritannien var i landesorg. Afsløringen kommer på et meget svært tidspunkt for premierministeren.

Downing Street undskylder over for dronning Elizabeth efter afsløringer om fester dagen før prins Philips begravelse. (Foto: pool © Ritzau Scanpix)

Det er den 16. april 2021.

Storbritannien er underlagt coronarestriktioner med forbud mod indendørs sammenkomster. Der flages på halvt på alle regeringsbygninger. Og i Windsor gøres der klar til at begrave dronning Elizabeths mand - prins Philip - den næste dag.

Det er med dette som bagtæppe, at ansatte i Downing Street afholdte to personalefester, som ifølge britiske medier fortsatte indtil de tidlige morgentimer.

Tabloidavisen The Mirror nåede at få afsløringen fra The Telegraph med i dagens avis. (Foto: Screenshot fra Twitter)

Historien ramte de britiske avisforsider i morges, og her til eftermiddag har Boris Johnsons kontor så undskyldt over for dronning Elizabeth, oplyser premierministerens talsmand ifølge BBC.

- Det er dybt beklageligt, at dette fandt sted, mens der var landesorg, og Downing Street har undskyldt over for paladset for dette, lyder det fra talsmanden.

Efter dagens afsløring har folk ikke været sene om at fremhæve det ikoniske billede af dronning Elizabeth, der sad alene ved sin mands begravelse, fordi coronarestriktionerne indebar afstandskrav og et loft på 30 deltagere.

Labours næstformand, Angela Rayner, påpeger, at dronning Elizabeth måtte sørge alene, fordi hun fulgte reglerne. (Foto: Screenshot fra Twitter.)

Ifølge BBC var premierministeren ikke selv til stede ved nogen af festerne, men de nye meldinger om kontroversielle sammenkomster forventes at lægge et endnu større pres på premierministeren.

Han har nemlig allerede mødt krav fra egne rækker om at trække sig efter afsløringer af fester i Downing Street under coronakrisen.

Johnson: Vent på undersøgelse af sagen

De mange meldinger om festligheder trods coronanedlukning har ført til beskyldninger om, at regeringen og dens ansatte føler sig hævet over de regler, som de selv har vedtaget.

Onsdagens spørgetime i det britiske parlament blev derfor en hård omgang for Boris Johnson, der gang på gang blev bedt om at træde tilbage af medlemmer af oppositionen efter afsløringer om, at Johnson deltog ved en havefest i Downing Street under nedlukningen i maj 2020.

Johnson undskyldte sin deltagelse ved festen, men det var ikke nok til at tilfredsstille Labour, Liberaldemokraterne eller det skotske nationalparti SNP, der alle krævede Johnsons afgang.

Og i dag gentager Labour-lederen, Keir Starmer, sin opfordring.

- Det her viser, hvor alvorligt Boris Johnson har fornedret premierminister-embedet. De Konservative har svigtet Storbritannien. En undskyldning er ikke det eneste, som premierministeren bør give Paladset i dag. Boris Johnson bør indgive sin opsigelse, skriver han på Twitter.

Den britiske premierminister har afvist kravet og opfordret sine kritikere til at vente med at drage konklusioner, indtil der foreligger et resultat fra den undersøgelse, som topembedskvinden Sue Gray i øjeblikket foretager af flere beskyldninger om forbudte fester i toppen af britisk politik.

Den britiske udenrigsminister, Liz Truss, medgiver, at der "er begået nogle alvorlige fejl", men henviser til den igangværende undersøgelse:

Spekulationer om et mistillidsvotum

Efter onsdagens barske spørgetime valgte flere ministre at udtrykke deres støtte til premierministeren og henviste ligeledes til, at den verserende undersøgelse af flere påståede fester ikke er færdig endnu.

Det samme gjaldt dog ikke lederen af Det Konservative Parti i Skotland, Douglas Ross, og flere af hans skotske kollegaer, der meldte ud, at de vil have partifællen Boris Johnson til at trække sig.

Samtidig noterede mange iagttagere sig, at Rishi Sunak - finansministeren, som ofte nævnes som en mulig efterfølger på posten som konservativ leder - var påfaldende tavs.

Først ud på aftenen skrev han et tweet, der er blevet tolket som mildest talt lunkent.

(© twitter)

Den lurende utilfredshed har sat gang i spekulationer om, at et mistillidsvotum kan være på vej. For at det kan ske, skal 15 procent af de konservative medlemmer af Underhuset - svarende til 54 parlamentarikere - indsende et formelt ønske til partitoppen.

I skrivende stund har fem konservative parlamentarikere offentligt annonceret, at de har gjort dette, beretter BBC.

Premierministerens højtstående partifælle Sir Roger Gale, siger i dag, at han ikke personligt bebrejder premierministeren for den seneste skandale, fordi han ikke var tilstede, men:

- Jeg synes, at afslører en kultur i Downing Street, der tydeligvis kommer fra toppen og ikke burde tillades, siger han til Sky News.

Vicki Young, som er BBC's stedfortrædende politiske redaktør, vurderer, at Johnsons regering indtil videre slår ring om ham.

- Indtil videre er det tydeligt, at de forsøger at beskytte premierministeren og peger på, at han ikke var der, da de seneste krumspring fandt sted, skriver hun i en analyse.

- Der er ingen tegn på, at regeringen konspirerer imod ham, men faren er ikke drevet over.

'Skammeligt'

Den seneste tids afsløringer har skabt vrede mod Johnson-regeringen på både de britiske avisforsider, sociale medier og blandt briter på gaden.

Det gælder blandt andet embedsmanden Stuart Walton.

- Under lockdown bragte folk ofre heriblandt ikke at se deres familier og venner for at redde liv og beskytte sundhedsvæsnet. Og så gør man den slags. De er skammeligt, siger han til AP.

Bankmanden Adam Simpson tror, at folks interesse i politik er dalet "med alt det snavs, der er gravet frem:

Utallige briter er den seneste tid stået frem med fortællinger om ikke at kunne besøge døende forældre under coronakrisen som reaktion på meldingerne om festligheder på de bonede gulve.

En af dem er Lindsay Jackson, der mistede sin mor i maj 2020, og som i dag er repræsentant for gruppen 'Covid-19 Bereaved Families for Justice' - en organisation af briter, der har mistet pårørende under pandemien:

FacebookTwitter