Download af musik styrtdykker - vinylsalg stormer frem

Der streames som aldrig før og lyttes grammofonplader i stærkt stigende omfang, viser amerikansk undersøgelse.

I 2014 blev der solgt 9,2 millioner vinylplader, hvilket er det højeste antal, siden SoundScan begyndte at registrere musiksalg i 1991. (Foto: © rviolanter, Stock.xchng)

Salget af downloadet musik faldt markant i USA sidste år, mens den genopstandne vinylplade er stormet frem i ledtog med streamingtjenester som Spotify og YouTube.

Der blev solgt henholdsvis 9 og 12 procent færre album og sange, skriver avisen Wall Street Journal med henvisning til en undersøgelse fra analyseinstituttet Nielsen SoundScan.

Vinylpladen, som i årtier var det mest populære musikmedie, blev slået omkuld af CDen i slutningen af 1980erne, men grammofonpladen er ved at genvinde en stærk position på markedet.

Højeste salg i 23 år

I 2014 blev der solgt 9,2 millioner vinylplader, hvilket er det højeste antal, siden SoundScan begyndte at registrere musiksalg i 1991.

9,2 millioner vinylalbum er en stigning på 52 procent i forhold til 2013.

Streamingtjenesterne har set en stigning i antal lyttede sange på 54 procent i samme periode.

Den svenske musiktjeneste Spotify har oplevet en massiv stigning i omsætningen, men hovedparten af indtjeningen går tilbage til pladeselskaber og rettighedshavere.

I 2013 måtte selskabet ifølge Financial Times aflevere mere end 80 procent af indtjeningen på 747 millioner euro til pladeselskaber og rettighedshavere.

Ud af 257 millioner solgte musikalbum i USA sidste år var 106,5 millioner downloadet.

/ritzau/