DR besøger lejr i Syrien: 'Det er som at være i kalifatet'

I al-Hol-lejren i Syrien bor titusinder af kvinder og børn, som blev hos Islamisk Stat til det sidste. Mange af dem hylder åbent terrorgruppen.

Kvinderne taler i munden på hinanden. Nogle af dem hæver stemmerne, men det er svært at se, hvem der taler.

De bærer alle det sorte slør niqab’en, der dækker hele ansigtet undtagen øjnene. Nogle har endda også stof for selve øjnene.

- Hvor er vores fængslede mænd og sønner? Hvordan kan I behandle os sådan her, spørger kvinderne i munden på hinanden.

Jeg er i al-Hol-lejren i Syrien. En støvet lejr, som egentlig kun er beregnet til 20.000 mennesker, men hvor der nu bor 73.000. De fleste er kvinder og børn, og 65 procent af lejrens indbyggere er under 12 år.

’Islamisk Stat vil vende tilbage!’

Kvinderne i lejren er blandt dem, som levede i terrorgruppen Islamisk Stats såkaldte kalifat indtil kalifatets sidste dage. Hvor andre IS-sympatisører flygtede tidligere, blev indbyggerne her i gruppens sidste højborg, Baghouz i Syrien.

Indtil de til sidst blev evakueret og flyttet til flygtningelejren i den kurdisk-kontrollerede del af det nordlige Syrien.

Stort set alle kvinder i lejren går fuldt tildækket, og mange af dem støtter stadig Islamisk Stats ideologi. (Foto: Michael S. Lund © DR Nyheder)

Men i al-Hol-lejren er det som at være tilbage i kalifatet.

- Om Gud vil, vil Islamisk Stat vende tilbage, siger en tildækket kvinde til mig og råber et af Islamisk Stats mest kendte slogans på arabisk:

- Den Islamiske Stat vil bestå og ekspandere!

Andre kvinder stimler sammen om mig. De støtter alle Islamisk Stat.

Journalister angrebet med sten

Jeg prøver at forklare dem, at Islamisk Stat har begået terrorangreb i Europa og taget kvinder og børn som slaver, og at der måske er en god grund til, at deres mænd er i fængsel.

- Det er alt sammen løgn. De var uskyldige. Ingen er så ærefulde som dem, siger en af kvinderne, mens hun vifter sin handskeklædte hånd i mit ansigt.

Diskussionen blev ophedet, da en gruppe IS-sympatisører henvendte sig til DR's Mellemøstkorrespondent i al-Hol-lejren. Hør hele indslaget her.

Den første kvinde afbryder hende.

- Islamisk Stat vil vende tilbage trods hedningene og korsfarerne, og vi vil ikke give op før dommedag, siger hun.

Jeg føler mig ikke helt tryg blandt kvinderne. Jeg ved fra kollegaer, at flere andre journalister er blevet angrebet med sten af kvinder i lejren – og et par dage før blev en kurdisk soldat i lejren stukket i skulderen med en køkkenkniv af en kvinde.

Så jeg trækker mig væk fra de vrede kvinder og går over til en af lejrens lægeklinikker, hvor der er mere roligt.

Kvinder savner Islamisk Stat

Her venter kvinder med spædbørn på lægebehandling i 45 graders varme. De beretter om spædbørn, som er døde af diarré og andre sygdomme i lejren. Og klager over mangel på alt fra medicin til telte.

- Vi dør her. Vi skulle være blevet i Baghouz, for det havde været bedre at dø der. Hvis Islamisk Stat stadig eksisterede, ville vi vende tilbage, siger en 28-årig mor, der kalder sig Umm Abdullah.

  • Adskillige organisationer giver nødhjælp og lægehjælp i lejren, men organisationerne siger til DR, at der mangler støtte. Derfor er der mangel på telte og medicin i lejren. (Foto: Michael S. Lund © DR Nyheder)
  • En række kvinder venter på lægehjælp foran en klinik i lejren. Adskillige børn i lejren er døde af sygdomme, der normalt ville kunne kureres med ordentlig lægehjælp. (Foto: Michael S. Lund © DR Nyheder)
1 / 2

Jeg prøver igen at spørge til Islamisk Stats veldokumenterede krigsforbrydelser. Hvad for eksempel med yazidierne? En religiøs minoritet, som Islamisk Stat betragter som vantro. I 2014 angreb IS-krigere yazidiernes landsbyer i det nordlige Irak, dræbte mændene og smed dem i massegrave, mens kvinder og børn blev bortført.

Flygtninge forsvarer slaveri

Over 6.000 yazidi-kvinder og børn forsvandt, og kvinderne blev solgt som slaver blandt IS-krigerne. Islamisk Stat udsendte endda en manual til deres støtter om, hvordan slaverne skulle behandles.

- Men de dræbte ikke kvinderne og børnene. De konverterede børnene til islam og opdragede dem, siger en mand, der ikke vil have sit navn frem.

En sortklædt kvinde bryder ind:

- Jeg kender en 12-årig yazidi-pige, som konverterede til islam. Da de spurgte hende, om hun ville hjem til sin far, sagde hun, at hendes far og mor var vantro, og at hun hellere ville blive hos sine nye forældre.

Mine argumenter om, at pigen slet ikke skulle være bortført i første omgang, overhører kvinderne.

Men hvad med terrorangrebene? I Paris og Belgien og andre europæiske lande? spørger jeg.

- Det var nogle enkelte eksplosioner. Vi blev bombet konstant, 24 timer i døgnet. De gjorde bare, hvad I, USA og korsfarerne gjorde mod os, siger en kvinde.

Vold og overfald hos udenlandske kvinder

Al-Hol-lejren er delt op i to dele. Den del, jeg går rundt i, er for irakiske og syriske flygtninge. I en anden indhegnet del lever 11.000 udenlandske kvinder og børn.

Den del må jeg ikke gå rundt i, men ifølge flere kilder er mange af de udenlandske kvinder mindst lige så ekstreme som de irakiske og syriske kvinder, jeg møder.

Kvinderne i lejren kan handle ind på lejrens hovedgade, hvor flygtninge sælger grøntsager og andre varer. (Foto: Michael S. Lund © DR Nyheder)

- Vi har haft problemer med vold og overfald i afdelingen for de udenlandske kvinder, så sikkerheden er større der, siger den ansvarlige for lejrene i det nordlige Syrien, Majeda Ameena, til mig.

Ifølge DR’s oplysninger befinder omkring 13 kvinder og børn med forbindelse til Danmark sig i lejren. Ingen af dem vil interviewes af mig, men en af dem bekræfter, at hun ønsker at vende hjem til Danmark med sine børn.

Ikke alle vil hjem

Flere af de irakiske og syriske IS-sympatisører, jeg møder i lejren, ønsker også at vende hjem til deres landsbyer. Men ikke alle.

- Jeg vil ikke tilbage til Irak. Det er et korrupt land. Alt er korrupt der. Det er ikke som i den Islamiske Stat, siger en irakisk kvinde, da hun opdager mit slukkede kamera.

- Du skal ikke filme mig, siger hun vredt.

Hun vender sig om og går væk.

Ned ad de støvede gader i lejren, hvor kalifatet lever endnu.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk