DR besøger lejren, hvor halvdelen af evakuerede danske børn har levet: ’I er vantro, vi slår jer ihjel'

Små børn savner de hellige krigere og råber dødstrusler mod ’vantro’. DR har besøgt den lejr, som syv evakuerede danske børn har levet to år i.

DR har besøgt al-Hol, hvor halvdelen af de evakuerede danske børn levet. (Foto: Michael S. Lund © DR Nyheder)

- Gå væk! Gå, råber en kvinde ad DR’s fotograf, mens hun vifter med en handskeklædt hånd.

- I er mænd, og vi er kvinder, så I bør ikke filme os, siger hun vredt.

Som alle andre her i al-Hol-lejrens afdeling for udenlandske kvinder og børn er hun indhyllet i sort og bærer niqab-tørklæde, så kun hendes øjne kan skimtes.

Der bor over 8.000 kvinder og børn i ’annekset’, som afdelingen kaldes. Kvinderne er fra over 30 forskellige lande og rejste alle til Islamisk Stats såkaldte kalifat og endte her i lejren med deres børn, efter de blev taget til fange eller overgav sig.

Det er her, syv af de børn, som den danske stat i går hentede hjem til Danmark, har opholdt sig over to år af deres liv, indtil de for nogle måneder siden blev flyttet til den mere fredelige al-Roj-lejr og altså til sidst blev fløjet til Danmark sammen med deres mor, to andre kvinder og syv andre børn.

Tankesæt lever videre

Selvom Islamisk Stats såkaldte kalifat er styrtet i grus, så lever terrorgruppens tanker videre i al-Hol-lejrens anneks.

- I er vantro, vi slår jer ihjel, siger en lille dreng til mig, da jeg spørger, hvordan livet er i lejren.

- Vantro! råber en anden, mens han griner.

- Er jeg vantro? forsøger jeg at spørge.

'Vantro', lyder det flere gange fra de unge drenge. (Foto: Torben Kjærsgaard Madsen © DR Nyheder)

- Ja, lyder det enkle svar fra et par af drengene.

En sten lander nogle meter fra mig, mens en mindre dreng, der tilsyneladende har kastet den, løber væk og gemmer sig bag lejrens telte.

Da en taskforce udsendt af den danske regering i maj besøgte det nordøstlige Syrien lød én af konklusionerne, at ’ISIL (Islamisk Stat, red.) er markant til stede i al-Hol-lejren, særligt i det internationale anneks, hvor de blandt andet driver skolelignende institutioner’.

Taskforcen konkluderede også, at sikkerhedssituationen i lejren var blevet værre og værre, og at der var ’en øget risiko for, at danske børn kan blive radikaliseret’.

Det er ikke svært at se, hvordan Islamisk Stats ideologi lever i lejren.

En gruppe små børn stimler sammen foran mig ved lejrens lille marked, hvor kvinderne kan købe mad og grøntsager.

- Hvor er brødrene?, spørger en dreng på omkring fem år.

En gruppe små drenge fra forskellige lande er lidt nysgerrige. (Foto: Torben Kjærsgaard Madsen © DR Nyheder)

Dine brødre?

- Nej, brødrene, de hellige krigere, svarer han, mens en anden dreng spørger, om jeg er en del af de hellige krigere.

En lidt større dreng råber slagord mod den kurdiske YPG-milits, der kontrollerer lejrene, og siger, at han vil dræbe alle kurderne.

Fortsat modstand

Selvom der er en enkelt skole i annekset til børn, går drengene, jeg møder, ikke i den.

- Vi vil ikke i skolen, vi vil i moskeen, siger en asiatisk dreng.

De fleste kvinder i lejren vil ikke tale med journalister, men en russisk kvinde indvilliger i at forklare, hvorfor hun ikke sender sine børn i lejrens skole.

- Vi vil gerne have, at det er os mødre, der underviser børnene, men det er vist forbudt.

Er det, fordi undervisningen ikke er god nok der?

- Det ved kun Allah, siger hun.

Selv ganske små piger er tildækkede i lejren.

Det er langt fra alle i anneks-delen af al-Hol, der stadig støtter Islamisk Stat, ved jeg fra tidligere besøg. Men mange gør.

Og dem, der er uenige, tør sjældent sige noget, da der tidligere har været overfald på kvinder, der kritiserede Islamisk Stats ideologi. Andre er blevet hængt ud som spioner eller forrædere på lukkede grupper på sociale medier, hvis de har givet interview til medier og talt dårligt om gruppen.

En marokkansk kvinde i lejren, der ikke vil have sit navn frem, siger til mig, at hun ikke længere tænker på Islamisk Stat.

- Vi vil bare hjem til vores lande, siger hun.

Men jeg har hørt børnene her råbe ’vantro’ mod mig og sige, at Islamisk Stat var meget bedre?

- Børnene gentager bare, hvad de har hørt. De har ingen skyld. De har set den slags i kalifatet, og de tror, det er livet. De har aldrig oplevet andet. De ved ikke noget om livet udenfor, siger hun.

Der sidder omkring 58.000 mennesker tilbageholdt i al-Hol-lejren. Af dem er omkring 8.000 vestlige kvinder og børn. (Foto: Michael S. Lund)

Mens syv af de evakuerede danske børn har levet over to år i al-Hol-lejren, har resten tilbragt flere år i en anden lejr ved navn Roj. Roj-lejren er langt mindre, sikkerheden er markant bedre, og Islamisk Stat kontrollerer ikke områder der.

I Roj-lejren er det forbudt at gå fuldt tildækket, og flere kvinder har helt smidt tørklædet, uden at de er blevet straffet af IS-støtter i lejren. Vestlige journalister kan gå rundt uden at få kastet sten eller skældsord efter sig. Og mens kvinderne i al-Hol-lejren ikke tør kritisere Islamisk Stat offentligt, er det mere almindeligt i Roj-lejren.

Socialstyrelsen: Evakuerede børn skal integreres

Ved et pressemøde tidligere i dag pointerede Socialstyrelsen, at børnene, der er evakueret til Danmark, har brug for hjælp fra de sociale myndigheder.

- De 14 børn skal integreres i det danske samfund. De skal have et børneliv med tryghed og skolegang og håb for fremtiden, lyder budskabet fra Ellen Klarskov Lauritzen, direktør i Socialstyrelsen.

- Men i første omgang skal der skabes ro om børnene. Der skal foretages konkrete faglige vurderinger, som vil vise, hvad det er for en hjælp og en støtte, der er passende i forhold til det enkelte barn.

De sociale myndigheder er i stand til at håndtere den særlige situation omkring de evakuerede børn, siger Ellen Klarskov Lauritzen:

Hos Red Barnet kalder man det en god nyhed, at de danske myndigheder har hentet de tre danske kvinder og 14 børn til Danmark.

- Man skal være opmærksom på, at børnene allerede har taget alvorlig skade af deres liv under disse umenneskelige forhold i lejrene i Syrien, hvor de har været spærret inde og oplevet vold, overgreb og været afskåret fra helt basale rettigheder, lød det i aftes fra stedfortrædende generalsekretær Janne Tynell til DR Nyheder.

Her pegede hun på, at det blandt andet indebar, at de danske myndigheder skulle kigge på muligheden for ikke at adskille kvinderne og børnene i den første tid i Danmark.

- Det kan risikere at traumatisere børnene yderligere og spænde ben for den helende proces, som børnene nu skal i gang med, lyder vurderingen fra Red Barnet, der har foreslået en såkaldt surrogatløsning, hvor børnene bliver hos mødrene under varetægtsfængslingen.

Her til eftermiddag blev alle tre kvinder dog varetægtsfængslet i fire uger uden deres børn. Kvinderne er sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 114e og 114j om henholdsvis fremme af terrorvirksomhed og om indrejse og ophold i et konfliktområde.

Ifølge Red Barnet er det også vigtigt, at der ude i kommunerne, hvor børnene skal bo, bliver lavet individuelle vurderinger af, hvad de enkelte børns behov er.

- Det gælder både deres fysiske tilstand og deres mentale tilstand, så de kan få den nødvendige behandling, der eventuelt skal til, lyder det fra Janne Tynell, der kalder det en stor pædagogisk opgave at få børnene til at genstarte deres liv.

Stenkast som afsked

Tilbage i al-Hol-lejren er et par af børnene nysgerrige. De piller nysgerrigt ved DR’s mikrofon og spørger, hvad det er.

- Hvor er du fra?, spørger en dreng fra Centralasien.

Fra Danmark i Europa. Hvor er du fra?

- Fra Islamisk Stat, svarer han.

Efter en halv times tid skal vi forlade lejren igen. Der har tidligere været overfald på journalister i lejren, og de kurdiske vagter vil ikke have, at vi er der for længe.

Da vi går ud ad porten, vender jeg mig om. En af de små drenge, jeg snakkede med i lejren, står et stykke væk og kigger.

Han samler en mindre sten op og kaster den efter mig.

Facebook
Twitter