DR DAGBOG Røde Kors-delegat i Makedonien: Det er hårdest at se børnene

John Engedal Nissen tager os med, når han skal besøge områder i Makedonien, hvor flygtningestrømmen er størst.

Børnene sidder i skyggen fra flygtningeteltet og maler i malebøger. Det er blot timer siden, at de ankom til flygtningelejren ved Geygelija i det sydlige Makedonien.

- Det er helt utroligt at forestille sig, hvordan de kan gå i den her varme og med små børn helt ned til et, to eller tre år. Det må virkelig være... Eller det er jo sindsygt, synes jeg. Puha.

John Engedal Nissen, der er kommunikationsdelegat fra Dansk Røde Kors, har svært ved at sætte ord på, hvordan det er at ankomme til flygtningelejren i det sydlige Makedonien blot to kilometer fra grænsen til Grækenland.

FN anslår, at 3.000 flygtninge dagligt passerer grænsen til Makedonien.

Flygtningebørn sidder og maler i malebøger i skyggen.

- Jeg talte med en syrisk familie, som fortalte, hvordan de var flygtet fra Tyrkiet til Grækenland, hvor de var sejlet i en båd midt om natten. De rammer et skær, da de når til en græsk ø, og båden tilter, fordi de går i panik. Så de måtte tage børnene på skuldrene, fortæller John Engedal Nissen, og fortsætter:

- Manden viste, hvordan han har ar på armene fra skæret, og moderen begyndte faktisk at græde.

Vi hjælper med basale behov

John Engedal Nissen er udsendt som kommunikationsdelegat for Røde Kors for at belyse de humanitære behov i Makedonien. For selvom Røde Kors allerede har etableret lejre, er det vigtigt at finde ud af, hvad behovet vil være på sigt.

- Det er afgørende, for at vi kan blive ved med at hjælpe dem. De har nogle helt basale behov, som vi møder for at undgå en humanitær katastrofe. Vi uddeler bl.a. mad, vand, hygiejne, tæpper, kasketter og giver lægehjælp.

Flygtninge og migranter rejser igennem Makedonien, hvor de tager tog fra den sydlige grænse ved Gevgelija til den nordlige grænse ved Tabanovtse. Røde Kors er til stede begge steder.

DR DAGBOG følger John Engedal Nissen i Makedonien, når han forsøger at afdække situationen for Røde Kors. Alle optagelser har han selv filmet med sin mobiltelefon, og det giver os unikt indblik i et af de hårdest ramte områder i forhold til flygtninge.

Se de første optagelser videoen over artiklen.