DR har besøgt polsk missilramt by: Flere er skeptiske og meget nervøse

Polen og USA mener, missilet kom fra Ukraine, men det afviser Zelenskyj onsdag aften.

Retsmedicinere undersøger stedet i den polske landsby Przewodow få kilometer fra grænsen til Ukraine, hvor et missil slog ned tirsdag. To mennesker døde. Foto: AFP Photo og polsk politi. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)

Når et missil pludselig rammer og eksploderer i din by, er det en ringe trøst, at det formodentlig kommer fra en ven og ikke en fjende.

Det måtte beboerne i den lille polske by Przewodow få kilometer fra grænsen til Ukraine sande, efter et missil angiveligt fra det ukrainske forsvar missede sit mål, et russisk angrebsmissil, og i stedet ramte ned i byen. To mennesker døde.

I nogle timer var der en frygt for, at det var en russisk handling, men ifølge både Polen og USA tyder meget på, at det kom fra Ukraine.

Uanset hvad har missilet bragt frygten for krig til Polen.

Det fortæller DR's journalist Louise Brodthagen, der til daglig opholder sig i Kyiv, men i dag besøgte Przewodow i det sydøstlig Polen.

- Dem, jeg har mødt i løbet af eftermiddag, er meget nervøse. To af dem siger helt åbent, at de er bange, og de har ikke muligheder for at flytte. Det kan godt være, at krigen er 40-50 kilometer væk, men nu er den pludselig kommet tæt på, og det gør dem bange, fortæller hun.

Louise Brodthagen beskriver Przewodow som en lille landsby, hvor man næppe er vant til at være i verdensmediernes fokus på den måde. Derfor lod en del af myndighedernes afskærmning også til at have det formål at holde pressen væk fra de lokale.

Langt fra alle ville stille op foran kameraet, men hun beskriver, at flere fortalte, at de var skeptiske over for de polske myndigheder ud fra de svar, der var kommet i løbet af dagen.

- Flere var skeptiske, fordi situationen også viser, at det polske forsvar ikke skød missilet ned. Nu kan de se, at missilerne lander i deres baghave, og de føler sig ikke beskyttet.

Natochef: Ukrainsk missil, russisk ansvar

Hele balladen begyndte tirsdag aften, da et missil slog ned i en polsk by tæt på grænsen til Ukraine. To mennesker døde som følge af nedslaget.

Ukraine havde hele dagen været under angreb fra Rusland, og i sin kamp mod det russiske skyts, er det højest sandsynlig et ukrainsk forsvarsmissil, der ifølge både Nato og Polen er styrtet ned i Polen.

Selv om missilet kom fra Ukraine, er det stadig Ruslands ansvar, mener den norske Nato-chef, Jens Stoltenberg.

- Men lad mig sige det her helt klart: Det er ikke Ukraines fejl. Rusland bærer ansvaret i sidste ende, mens det fortsætter sin ulovlige krig mod Ukraine. Rusland må stoppe denne meningsløse krig, sagde Stoltenberg onsdag eftermiddag.

Ukraine afviser Vestens udmeldinger

Louise Brodthagen fortæller, at flere lokale indbyggere trods udmeldingerne fra myndighederne stadig tror, at det er Rusland, der står bag, og de er bange for, hvad Ruslands præsident, Vladimir Putin, ellers kan finde på.

Det synspunkt er de ikke alene om at have, for onsdag aften meldte den ukrainske præsident, Volodomyr Zelenskyj, pludselig ud, at missilet ikke kom fra Ukraine.

- Jeg er ikke i tvivl om, at det ikke var vores missil, sagde han tilføjede, at Ukraine ønsker at få adgang til nedslagsstedet.