DR i Aleppo: Folk dør for øjnene af os

DR er i den syriske millionby Aleppo, hvor granater og missiler falder konstant. Både kvinder og børn dør dagligt under bombardementerne.

Michael S. Lund er i Aleppo. Dette er et arkivbillede fra tidligere.

Den lille pige ligger livløs på fortovet i Aleppo. Hun er omkring 10-11 år, og hendes brune hår er farvet rødt af blod, der langsomt pibler fra hendes hovedbund ned mod rendestenen.

Hun ligger foran et lille hospital i den del af Aleppo, som de syriske oprørere styrer. Kort forinden blev hun, hendes mor og hendes mormor ramt af et missilangreb fra syriske kampfly, fortæller de lokale. Moren ligger død ved siden af under det klæde, hospitalet har dækket begge ofrene med.

Død på operationsbord

Mormoren ligger på operationsbordet, hvor en frivillig læge, Abu Ismail, pumper sine hænder mod den ældre kvindes bryst. Men forgæves.

- Hun er død. Vi prøvede at redde hende, men vi kunne ikke, siger han med et træt udtryk i øjnene.

Jeg er i Syrien sammen med DR's mellemøstkorrespondent Puk Damsgård og fotograf Thomas K. Øvre, og synet af den omkomne familie er noget af det første, der møder os i byen, der de seneste tre uger har været centrum for voldsomme kampe mellem oprørerne og præsident Assads hær.

Kampe så voldsomme, at FN's generalsekretær, Ban ki-Moon, har advaret om, at de kan være en forbrydelse mod menneskeheden.

Frygt for fly

Og kampene er voldsomme. Oprørerne kæmper en guerillakrig i snævre gader omkring et par kvarterer i byen, mens styret svarer igen med snigskytter og kampvognsgranater.

Men det, civilbefolkningen frygter mest, er Assads kampfly og helikoptere, som vi flere gange hører flyve over byen - efterfulgt af voldsomme eksplosioner.

- Flyene er det værste. Du aner ikke, hvor de rammer. Er Bashar al-Assad ude på at dræbe os alle sammen? siger en ældre mand, der kalder sig Abu Mohammed.

Sporene af ødelæggelserne finder man over store dele af millionbyen: Udbombede huse, blod på murbrokker og udbrændte biler og kampvogne i gaderne.

Selv byens historiske citadel, der har stået i over 800 år, er blevet ramt, og den berømte port, der leder op til slottet er gennemhullet af skudhuller fra snigskytter.

'Alle kampes moder'

Men hverken oprørerne eller Assads hær ser ud til at være på vej til at opgive kampen trods store tab på begge sider. Aleppo er simpelthen for vigtig for begge parter.

- Nogle kalder det her 'Alle kampes moder', men det vil jeg ikke kalde det. Det er bare vigtigt for os at befri Aleppo, så vi kan rykke videre fra by til by mod Damaskus. Vi tager en by ad gangen, siger en leder af en mindre gruppe oprørere i byen.

Han undlader at sige, hvad andre oprørere har fortalt mig de seneste dage: At de frygter, at hvis de taber i Aleppo, så rykker Assads hær videre nord- og østpå, hvor oprørerne nu kontrollerer både grænseposter, byer og store landområder.

Lærer: Her er forfærdeligt

Tilbage står de civile. Mens DR er i byen kører dusinvis af biler og minibusser fyldt med hele familier og stoppet med ejendele ud af byen. Dem, der er tilbage, lever i en by, hvor alt fra benzin til el er blevet en mangelvare.

- Her er forfærdeligt. Der er bomber hele tiden, så jeg tør ikke forlade mit hjem. Men heller ikke der, føler jeg mig sikker, så nu forsøger jeg at flygte til Damaskus, siger en kvindelig skolelærer, der står med sin røde kuffert på et gadehjørne og venter på en bus.

Mange civile sårede

Krigen er i stigende grad blevet brutal i Aleppo, hvor oprørerne har henrettet mænd mistænkt for at tilhøre Assad-tro militser på åben gade. Tilbage på hospitalet er læge Abu Ismail ikke i tvivl om, hvem af krigens parter, der lider mest.

- De seneste dage har vi haft 60-70 sårede om dagen, og de fleste af dem er fra luftangreb eller granatnedslag. Kun 5-6 af dem dagligt er folk, der har kæmpet. Resten er civile.

De næste dage bringer TV-Avisen flere indslag fra DR's besøg i Syrien