DR i Beijing: I Kina forsvinder folk

Advokater og kritikere af det kinesiske styre forsvinder i stigende grad. Regeringen strammer grebet om befolkningen, også i Hongkong, hvor der ellers er ytringsfrihed.

Advokaten Wang Quanzhang (t.v.) har været forsvundet siden juli sidste år. (© DR/ Privatfoto)

Det er længe siden Li Wenzu har set sin mand Wang Quanzhang.

For den 10.juli i fjor kom han ikke hjem fra en rejse rundt i Kina. I dagevis forsøgte Li Wenzu at lede efter ham, men forgæves.

Telefonen var slukket og Li Wenzu frygtede det værste, indtil hans navn blev nævnt på statsligt tv.

- Jeg hørte hans navn i nyhederne på CCTV og jeg forstod, at han var arresteret, fortæller Li Wenzu.

Li Wenzu

Manden, Wang Quanzhang arbejdede indtil i sommer som advokat.

Hans sager handlede som regel om fattige bønder, der havde fået beslaglagt deres jord af korrupte magthavere. Den slags sager eksisterer overalt i Kina og er ikke nødvendigvis et såkaldt sensitivt emne.

Men det var alligevel tilstrækkeligt kontroversielt til, at Wang Quanzhang blev anholdt i en stor kampagne i sommer, der slog hårdt ned på advokater og aktivister, som arbejdede med menneskerettigheder.

Omkring 250 personer kom til forhør eller blev anholdt som led i kampagne.

Nogle kun i kortere tid, men syv måneder senere er der ifølge nyhedsbureauet AFP stadig 16 advokater i fængsel som resultat af kampagnen. De fleste har ikke fået lov til at se deres familier.

Til te hos politiet

En anden kvinde, der mistede al kontakt med sin mand i sommer, er Wang Qiaoling.

Hendes mand, Li Heping, havde en dag sin datter med på arbejde, men pludselig vendte han tilbage til deres lejlighed eskorteret af en gruppe ukendte mænd midt på dagen.

- Min mand kom ind sammen med mange høje og stærke mand. Han afleverede vores datter og gav mig nøglen. ”Tag den,” sagde han og blev så skubbet ud af lejligheden af alle de stærke mænd, fortæller Wang Qiaoling.

Jeg troede bare, at han ligesom mange gange før, var ”inviteret” til te hos en hemmelig afdeling i politiet.

Wang qiaoling, kone til forsvunden advokat

Til at starte med var hun ikke specielt bekymret.

Manden havde ofte problemer med sikkerhedspolitiet på grund af hans arbejde som advokat og flere gange havde der været sammenstød, som dog ikke skræmte ægteparret så meget.

- Min mand er i seneste ti år blevet skygget af politifolk. Så jeg troede bare, at han ligesom mange gange før, var ”inviteret” til te hos en hemmelig afdeling i politiet.

- Så jeg var ikke bekymret på det tidspunkt, siger Wang Qiaoling.

Li Heping havde flere sammenstød med sikkerhedspolitiet, inden han forsvandt. (© DR/privatfoto)

Mystiske sager i Hongkong

I millionbyen Hongkong har en række mystiske personsager rystet byens syv millioner indbyggere.

Selvom Hongkong blev en del af Kina igen i 1997, gælder kinesisk lov ikke i byen. Alligevel tyder en speciel sag på, at de kinesiske myndigheder opererer på egen hånd i den tidligere britiske kronkoloni.

Sagen handler om en lille forretning, der samtidig også var et lille forlag, der udgav kritiske bøger om Kina.

Bøgerne handlede som regel om kinesisk politik og var ofte tilsat en god portion dramatik og kulørte historier. Om historierne i virkeligheden var tættere på fiktion end fakta var mindre vigtigt for de mange kinesiske læsere, der købte bøgerne på deres rejser til Hongkong, da den slags litteratur er strengt forbudt at sælge i Kina.

Ifølge rygter var forlaget på vej med en bog om Kinas præsident Xi Jinpings privatliv. Om det passer, ved ingen med sikkerhed, men sikkert er det, at fem af ejerne og ansatte i forretningen er forsvundet på mystisk vis siden oktober.

Tilståelse på kinesisk tv

Der har været livstegn fra to af mændene, senest fra Gui Minhai. Han forsvandt i Thailand, men ifølge myndighederne i Thailand er han ikke rejst ud af landet på normal vis via en paskontrol.

Alligevel kunne han på kinesisk stats-tv i januar fortælle, at han tog frivilligt tilbage til Kina, fordi han for 12 år siden var involveret i en trafikulykke, der førte til ung kvindes død.

- Jeg besluttede mig for at tage tilbage til Kina og melde mig selv. Jeg ønsker at tage ansvar for mine handlinger, og jeg er parat til en hvilken som helst straf, sagde en stortudende Gui Minhai på den kinesiske tv-station CCTV.

Problemet er bare, at ingen i Hongkong rigtigt tror på historien. Heller ikke Alen Leong, der er medlem af Hongkongs lokale parlament.

Det ser ud som om, at det ene land er ved sluge det politiske system i Hongkong.

alen leong, lokal politiker

- Borgere i Hongkong har som minimum ret til at gå på gaden i sikkerhed. Men nu ser vi, at nogle af os er forsvundet på mystisk vis. Og den lokale regering i Hongkong ser ikke ud til at kunne gøre noget som helst, siger Alan Leong.

Ligesom de fleste andre i Hongkong er Alen Leong overbevist om, at de fem er bortført af kinesiske myndigheder, fordi den kinesiske regering ikke bryder sig om de kritiske bøger og forsøger at indføre en form for selvcensur i Hongkong.

- Det ser ud som om, at det ene land er ved sluge det politiske system i Hongkong, så vi ender med et land, et politisk system, siger Alan Leong.

Ligeledes ser Amnesty International med bekymringen på situationen i Kina. Organisationen mener, at fængslingen af advokater og de formodede bortførsler i Hongkong viser, at udviklingen går i den forkerte vej i Kina.

- Når selv advokater ikke kan beskyttes, hvordan skal det så lade sig gøre at beskytte andre menneskers rettigheder? spørger Kina-analytikeren Patrick Poon fra organisationen.

Usikkert styre

I Beijing mener historikeren Zhang Lifan, at bølgen af arrestationer og folk, der forsvinder på mystisk vis handler om, at kommunistpartiet og dets øverste leder Xi Jinping grundlæggende er bange i en tid, hvor den kinesiske økonomi tydeligvis er ude af partiets kontrol.

Uden magten vil de miste alt.

Zhang Lifan, historiker

- De føler sig ikke sikre. De tror, at alle kan være en fjende eller en potentiel en, siger Zhang Lifan og tilføjer, at den stramme kurs kun vil blive værre i den kommende tid.

- Uden magten vil de miste alt. De har allerede lært lektien fra tidligere kommunistiske lande. Så snart de mister magten er de ikke i stand til at få den igen i gennem frie valg, siger Zhang Lifan.

Zhang Lifan (© DR Nyheder)

Venter på deres mænd

Hverken Li Wenzu eller Wang Qiaoling har set deres mænd siden de blev anholdt i juli.

De ved kun gennem omveje, at deres mænd sidder i fængsel byen Tianjin. Men fordi de risikerer at blive anklaget for ”statsundergravende virksomhed” er der ingen informationer om dem, ligesom deres retssag risikerer at blive hemmelig.

Det skuffer Li Wenzu, der aldrig troede, at de kinesiske myndigheder ville opføre sig sådan overfor landets borgere.

- I det seneste halve år har jeg følt mig desperat. Jeg kan ikke gøre noget. De gør, hvad der passer dem. Der er ingen lov, siger Li Wenzu.

Og hendes veninde Wang Qiaoling har svært ved at forklare sin datter, der så sin far blive anholdt, hvad sagen handler om.

- Hun var kun fem år, da hendes far blev taget væk. Hun stiller mig altid det samme spørgsmål. ”Hvorfor tog politibetjentene min far? Det er så svært at svare på det spørgsmål.

Se hele historien i aften i 21søndag kl. 21 på DR1.