DR i Brasilien: De fleste troede ekspræsident var urørlig

Brasilianerne har svært ved at fatte dagens kæmpe nyhed: Tidligere præsident hentet til afhøring i korruptionssag.

Lula da Silva i 2010, da han stadig nød stor popularitet. (Foto: Sebastião Moreira © Scanpix)

For brasilianere kan det dårligt blive større: Nyheden om at landets tidligere så populære præsident Lula da Silva er blevet hentet af politiet for af blive udspurgt i en omfattende korruptionssag.

Politiet har ved en omfattende aktion ransaget blandt andet Lula da Silva hus nær Sao Paulo og i alt elleve personer med forbindelse til den tidligere præsident er blevet hentet til afhøring.

- Det er en kæmpe dag for Brasilien, siger DR's journalist i landet, Kristian Almblad:

- Der var straks en masse folk, som mødte op foran hans hus og begyndte at demonstrere både for og imod Lula. Det her er dagen, som alle dem, der hader Lula, har ventet længe på. Og dem, der stadig støtter ham, har frygtet dagen - de ønsker ikke at se deres helt på anklagebænken.

Der opstod tumult mellem politi og tilhængere af Lula da Silva ved hans hus efter nyheden om tilbageholdelsen. (Foto: Paulo Whitaker © Scanpix)

Svindel for milliarder

Politiet mistænker Lula da Silva, der var præsident i Brasilien fra 2003 til 2011, for at have finansieret sit arbejderparti PT og valgkampagner med penge, der stammede fra korruption i det statsejede olieselskab Petrobras.

Korruptionssagen om Petrobras er en kæmpe skandale i Brasilien.

Her anklages et gigantisk netværk af politikere og forretningsfolk for at have brugt selskabet til at overfakturere offentlige byggeprojekter og derefter førte en procentdel af pengene tilbage i lommerne på brasilianske parlamentarikere. Petrobras menes at have tabt op mod 50 milliarder kroner på grund af sagen.

- Sagen har kørt i to år nu, og det har hele tiden ligget i luften, at både Lula og den nuværende præsident Dilma Rousseff på en eller anden måde var involveret. Men brasilianerne har altid sagt, at Lula skal nok undslippe. Kulturen hernede er, at de store fisk altid slipper.

Mange opfatter Dilma Rousseff som en marionet for Lula da Silva. (Foto: Ueslei Marcelino © Scanpix)

Landsfader

Lula da Silva var præsident i Brasilien i en periode med høj vækst, hvor mange brasilianere blev løftet ud af fattigdom. Præsidentens sociale og økonomiske reformer gjorde ham meget populær i befolkningen, og ved sin afsked havde han nærmest status af landsfader.

Men glansbilledet er falmet siden 2011.

- Lula har fortsat med at være aktiv, og når Dilma Rousseff har været i krise, så det ham, hun holder møder med. Lula er personificeringen af Arbejderpartiet, som virkelig har lidt under de seneste års krise. Dilma Rousseff er den mest upopulære præsident nogensinde, og det har selvfølgelig også smittet af på Lula, siger Kristian Almblad.

Han forklarer, at Brasilien i dag groft sagt er delt i dem, der elsker Lula - og dem, der hader ham.

- Og andelen af dem, der elsker ham, er faldet kraftigt i de seneste år.

Denne demonstrant elsker med garanti ikke Lula da Silva. (Foto: Nacho Doce © Scanpix)

Hvad med Dilma?

Med tilbageholdelsen af Lula da Silva har politiet taget det sidste skridt på en sti, der ender ved døren til præsidentboligen. Det store spørgsmål i Petrobras-skandalen har hele tiden været, om den også ville indhente Dilma Rousseff.

Og efter i dag virker det mere sandsynligt end nogensinde.

- Nu venter folk virkelig på, hvad der sker med Dilma. For hun har også været nævnt i den her sag mange gange. Og det begynder at snerpe til, siger Kristian Almblad.

Før Dilma Rousseff blev præsident, var hun blandt andet formand for et råd, der førte tilsyn med direktionen i Petrobras fra 2003 til 2010.

Det kræver selvsagt et vist mod at anklage en siddende præsident for korruption. Men med tilbageholdelsen af Lula da Silva har dommeren, der står i spidsen for Petrobras-sagen, Sergio Moro, udvist netop det.

- Han går op mod den måske mest magtfulde mand i Brasilien overhovedet. Det havde mange folk måske håbet på - men ikke rigtig troet på, siger Kristian Almblad.

Opdateret: Det fremgik af en tidligere version af denne artikel, at Lula da Silva var blevet "tilbageholdt" af politiet. Formuleringen har siden vist sig at være upræcis og er derfor ændret. I den tidligere version stod der også, at Dilma Rousseff har været bestyrelsesformand for Petrobras. Det er ikke korrekt. Hun var formand for en politisk udnævnt organ, som første tilsyn med olieselskabet.

Facebook
Twitter