DR i Brasilien: Dilmas forsvarstale kan ikke redde hende

Det ser sort ud for Brasiliens suspenderet præsident, vurderer DR's journalist i Brasilien.

Dilma Rousseff holdt fast i sin uskyld i en 30-minutters lang forsvarstale til Senatet. Det var hendes sidste chance for at forsøge at påvirke senatorernes stemme inden afgørelsen om et par dage. (Foto: © EVARISTO SA, Scanpix)

Om få dage bliver det afgjort, om Brasiliens suspenderede præsident, Dilma Rousseff, må forlade præsidentposten for evigt, når afgørelsen på hendes rigsretssag kommer.

I den forbindelse gik hun tidligere i dag på talerstolen i det brasilianske senat med en sidste forsvarstale.

Men hun skal ikke regne med at talen vil ændre på senatorernes beslutning, siger Kristian Almblad, der er DR's journalist i Brasilien.

- Måske er der en enkelt eller to, der bliver påvirket af talen. Men overordnet set tror jeg de fleste regner med, at Dilma Rousseff vil blive dømt og dermed også er væk som Brasiliens præsident, siger han.

Italesatte kuppet

Dilma Rousseff er anklaget for at have overtrådt en budgetlov i forbindelse med hendes genvalg til præsidentposten i 2014. Men ifølge hende handler rigsretssagen slet ikke om den økonomisk manøvre, som mange tidligere præsidenter har benyttet sig af.

Hun har i løbet af hele sagen, der startede i maj, holdt fast i, at det er et statskup. Noget, som hun gentog i sin tale i dag.

- Hun sagde gang på gang, at det her ikke er en rigtig rigsretssag, men et forsøg på et statskup. Hun forsøgte at minde senatorerne om, at det her ikke handler om hendes person, men om demokrati, siger Kristian Almblad, der fortæller, at hun var tydeligt berørt og endda fældede en enkelt tåre.

Sagen afgøres ved at 81 senatorer stemmer for eller imod hendes uskyld.

Ifølge en optælling fra den brasilianske avis Folha de Sao Paulo spås Dilma Rousseffs chancer for at blive siddende til at være meget små.

Avisen har talt med alle senatorerne, og 52 har allerede bekendt kulør og fortalt, at de vil stemme hende ud. Det kræver 54 i alt.

Sker det, fortsætter landets midlertidige præsident, Michel Temer, som landets leder indtil præsidentvalget i 2018.