DR i Brasilien: Højdramatisk weekend i vente for Dilma

Der er lagt op til ballade i Brasilien, hvor landets parlament i weekenden skal beslutte, om der skal indledes en rigsretssag mod præsidenten.

Brasiliens præsident, Dilma Rousseff, kalder selv anklagerne om kreativ bogføring for et maskeret statskup. (Foto: Fernando Bizerra Jr. © Scanpix)

En højspændt weekend venter i Brasilien. Her skal det afgøres, om landets præsident, Dilma Rousseff, skal stilles for en rigsret eller ej.

Præsidenten er anklaget for at have sminket statsregnskabet med penge, hun skulle have flyttet fra flere statejede banker.

Alt tyder på en meget tæt afgørelse, og der er lagt op til ballade i landets hovedstad, Brasilia, hvor både modstandere og tilhængere af Dilma har annonceret, at de vil gå på gaden. Det fortæller DR’s journalist i Brasilien, Kristian Almblad.

- Alt er allerede kaos hernede politisk, men vi vil se nogle meget stærke reaktioner, hvis rigsretssagen bliver godkendt. Der er nemlig mange, der stadig føler meget stærkt for Dilma og hendes arbejderparti.

Rigsretssagen falder sammen med en verserende korruptionsskandale om Brasiliens statsejede olieselskab, Petrobras. Og selvom de to sager rent juridisk er to helt forskellige processer, så vil korruptionssagen med stor sandsynlighed indirekte blive en del af en mulig rigsretssag.

- Det er klart, at Dilmas modstandere, hvis den her rigsretssag går igennem, vil gøre alt, hvad de kan for at skabe tvivl om Dilmas moral, og om hun overhovedet er i stand til at styre landet, siger Kristian Almblad.

Bliver rigsretssagen en realitet, vil den brasilianske vicepræsident, Michel Temer, skulle træde til som landets præsident i de seks måneder, sagen vil vare. Ifølge brasiliansk lovgivning kan en præsident nemlig ikke blive siddende på posten under en rigsretssag. Det kan komme til at ødelægge Dilmas politiske karriere, siger Kristian Almblad.

- Så det er så højdramatisk, som det kan blive, og der er omvæltning i luften her i Brasilien.

Sagen kort

  • Dilma er anklaget for at have misbrugt sin magt ved at sminke statsregnskabet.

  • Pengene skulle ifølge anklageren være flyttet fra en række statsejede banker og blevet brugt til at lukke huller i statsregnskabet, som dermed gjorde sig bedre ud, end det reelt var tilfældet.

  • Det skulle Dilma blandt andet have gjort i 2014, da hun skulle genvælges som præsident.

  • En rigsretssag kan først indledes, når forslaget er stemt igennem af både det brasilianske underhus og af senatet.

  • To tredjedele af underhuset skal stemme for, før forslaget går videre til senatet. Her skal halvdelen stemme for, før rigsretssagen bliver en realitet.

  • Afstemningsprocessen indledes i dag, men først søndag kender man resultatet.

FacebookTwitter