DR i Damaskus: I verdens farligste land drømmer man om turister

Syriens økonomi var før krigen afhængig af den voksende kulturturisme. Det gik strålende lige indtil granaterne begyndt at falde. Men turistministeren lokker med gode tilbud.

Adam Holm og Syriens turistminister, Besher Yazji. (© DR Nyheder)

Når freden en skønne dag atter sænker sig over det krigsplagede Syrien, bliver Besher Yazji måske en af landets vigtigste mænd.

Men lige nu er han et stykke derfra. Som tilrettelæggeren Halfdan hvisker lige inden vi møder Yazji: ”Han er vel Syriens svar på Komiske Ali!”.

Sådan kan man godt se på en mand, der har titel af Minister for Turisme i et land, der ifølge Global Peace Index for 2015 anses for at være verdens farligste sted at rejse til.

Syrien har i disse år rigelig med torturrister og terrorister, men turister er der ingen af. Efter ti dages ophold i hovedstaden havde vi stadig til gode at se så meget som skyggen af en regulær turist.

Vi mødte en lille delegation af unge pro-regime aktivister fra Europa, Mellemøsten og Sydøstasien, som var på en todages konference i Damaskus under overskriften ’Hands Off Syria’.

De knipsede lidt med mobiltelefonerne foran den imponerende Umayyad-moské, men ellers var der intet tegn på den turisme, som var inde i en god gænge, da krigen for alvor brød ud i efteråret 2011.

  • Umayyad moskéen i marts 2010. (Foto: Leisa Tyler © © 2010 Leisa Tyler)
  • Moskéen, her fotograferet indefra i 2011, er blot en af flere steder i Syrien, som er på UNESCOs Verdensarvsliste. (Foto: De Agostini Picture Library)
1 / 2

- Vi havde ordrebogen fuld

Spørger man på hotellerne, hvornår de sidst har set en turist, bliver man mødt med et beklagende træk på skuldrene. Som en receptionist på det smukke hotel Beit al-Wali i den kristne bydel Bab Touma, siger:

- I 2010 havde vi ordrebogen fuld. Samtlige værelser var forhåndsreserveret frem til udgangen af 2014, men vi har ikke haft en udenlandsk gæst siden 2012.

Og spørger man i antikvitetsbutikkerne og smykkehandlerne i souken, det overdækkede handelsområde i den gamle bydel, kan de fortælle samme historie.

I ny og næ dukker en FN-ansat op, fortæller én, og anden kan tilføje at der også fra tid til anden kommer nogle russere forbi, måske officerer på orlov fra flådebasen i Lattakia ved Middelhavskysten.

Men det er det hele.

  • Travlhed i Al-Hamidiyeh souk'en i Damaskus i 2006. (Foto: Chris Hondros © 2006 Getty Images)
  • I 2010 besøgte 8,5 millioner turister Syrien. (Foto: Chris Hondros © 2006 Getty Images)
  • Al-Hamidiyeh souk'en i Damaskus i maj 2011. (Foto: Matthew Lloyd © 2011 Matthew Lloyd)
  • Butiksejere foran deres boder i souk'en i marts 2011. (Foto: Matthew Lloyd © 2011 Matthew Lloyd)
1 / 4

Vi har alt

Situationen i Syrien er alt for tragisk til at det giver mening at gøre sig lystig over en politiker, der virker overbevist, ja nærmest forført af sine egne ord, men den i øvrigt venlige og tiltalende minister synes at se en anden ’virkelighed’ end os.

Da vi har taget plads i det fornemt nyrestaurerede ministerium - et klassisk palæ fra begyndelsen af 1920’erne, hvor Syrien var et fransk protektorat – begynder Besher Yazji at forklare om Syriens mange fortsatte attraktioner.

- Damaskus har meget at byde på! Det har hele Syrien faktisk. Vi har alt det, som har skabt store civilisationer. Og vores natur er også enestående. Man kan se på templer, kirker, moskéer, kravle i bjerge, tage på tur i ørknen og slappe af ved kysten.

Ministeren tror tydeligvis på sagen. Hans nærmeste rådgivere, der sidder i lokalet nikker beredvilligt.

Den imødekommende minister var før krigen en succesfuld it-forretningsmand fra Aleppo, som i offentligheden mest var kendt for sit ægteskab med en Syriens mest populære skuespillerinder.

I dag er Yazji kendt for at være regeringens yngste medlem med sine 43 år og en af de få sunnimuslimer – det syriske befolkningsflertal – som sidder med i inderkredsen omkring præsident Bashar al-Assad.

Præsidentens mand

Ministeren har meget forventeligt kun lovord til overs for den omstridte præsident.

Besher Yazji siger som andre regimetro syrere vi taler med, at præsident al-Assad bliver grundigt misforstået af udenlandske politikere og medier.

- Vores præsident er ikke den grusomme bøddel, I fremstiller ham som. Han forsvarer et sekulært system imod nogle religiøse fanatikere. Der er desværre mange uden for vores lands grænser, der har en interesse i at svække og miskreditere Syrien.

- Vi er udsat for en smædekampagne, der rammer både den syriske befolkning og regeringen, lyder det fra ministeren, der sidder i en skræddersyet habit, som må have kostet adskillige syriske årslønninger og fra tid til anden diskret retter på sin sirlige hårpragt.

Vi møder ham samtidig med, at historien om regeringshærens belejring af den lille by Madaya, knap 25 kilometer fra Damaskus, trækker overskrifter i de internationale medier. Hvad betyder det for Syriens omdømme, spørger jeg?

Ministeren nikker forstående og siger, at det er uhyre trist - lige så trist som at de islamistiske oprørere har omringet et par byer i de nordlige provinser.

- Det gør mig meget ondt, at så mange syrere lider under denne krig, siger ministeren uden at uddybe yderligere, hvilket ansvar hans egen regering har for de blodige tab og den enorme flygtningekrise.

Efter fire måneder under belejring af regimets styrker blev der i midten af januar åbnet op for nødhjælp til Madaya. Samtidig fik flere af den oprørskontrollerede bys indbyggere lov til at rejse. Flere personer inde i byen nåede at dø af sult, inden hjælpen fik lov til at komme frem. (Foto: OMAR SANADIKI)

Religiøse turister

Selv om Syrien i disse år er et land folk forlader, håber turistministeren naturligvis på at kunne trænge igennem til omverden med et budskab om, at man ”udmærket kan besøge vores smukke land”.

Når man kigger ud af ministerens vindue til venstre, kan man skimte Nationalmuseet og Hærens Museum. De er begge lukkede på ubestemt tid.

Til den anden side, et stenkast fra ministeriet, ligger en af Damaskus’ kulturelle klenodier, den ligeledes lukkede Hijaz-banegård.

Sidstnævnte var afrejsested for pilgrimme, der skulle til Mekka og Medina. Og netop pilgrimsrejsende er de nye turister, som ministeren har i kikkerten.

- Vi kan tiltrække shiaer fra Iran og Irak, der vil besøge nogle af deres hellige skrin, siger Yazij og tilføjer, at også ortodokse fra Rusland vil kunne besøge kirkerne – alt samen en del af planerne for at genrejse den ødelagte turistsektor.

Men skal en sekulær stat som den syriske, der med en lokal journalists ord er ramt af ”sekteristisk feber”, satse målrettet på religiøs turisme?

Besher Yazji smiler høfligt og kaster sig ud i en tirade så lang og snirklet, at vores oversætter taber tråden.

Essensen, forstår vi, er, at man må tage, hvad man kan få, og i politisk forstand er både Iran, Irak og Rusland de lande, som er mest velvilligt indstillet over for Syrien.

En bydel i det østlige Damaskus efter et af regimets bombardementer, 15. februar i år. (Foto: Anadolu Agency © 2016 Anadolu Agency)

Trætte øjne

Men religiøse turister har vel også lyst til at se andet end hellige steder, indvender jeg, og påpeger, at tre af Syriens største attraktioner, det romerske teater i Bosra, de romerske ruiner i ørkenbyen Palmyra og Aleppos gamle fæstningsanlæg, alle enten er på islamisternes hænder eller ligger i ruiner.

- Det er rigtigt, medgiver Yazji, men tilføjer at landet rummer så mange seværdigheder at der stadig er meget at komme efter.

Og han vil personligt garantere alle turister gode oplevelser i sikre rammer og med meget valuta for pengene.

- Her kan man bo på femstjernede hoteller i en uge for det samme som en nat på et middelmådigt hotel i New York koster, slutter han.

Gennem hele interviewet har ministeren insisteret på at svare på arabisk for at formulere sig så præcist som muligt.

Da vi er færdige og ministeren stolt viser rundt i det smukt istandsatte ministerium, siger han – nu på udmærket engelsk – at krigen er hård for alle almindelige syrere. Fanatikerne ødelægger det for os, siger han og tilføjer:

- Jeg ved ikke om du har bemærket de brune rande under vores øjne? Vi sover ikke meget.

Du kan se meget mere fra Adam Holms besøg i Syrien i dokumentaren 'Adam Holm - Tilbage til Damaskus', som bliver vist på DR2 i aften klokken 23.