DR i Donetsk: Krig inde i centrum vil koste mange civile livet

Kampene i den østukrainske by Donetsk foregår nu midt i byens centrum og er til meget stor fare for byens indbyggere, fortæller DR's Matilde Kimer fra kamppladsen.

Kampene mellem prorussiske oprørssoldater og den ukrainske hær er nu så intense i hjertet af Donetsk by i det østlige Ukraine, at de civile frygter alvorligt for deres sikkerhed.

DR's korrespondent Matilde Kimer befinder sig i midten af bykernen og fortæller, hvordan hun kan se, at civile løber stærkt for at komme i sikkerhed for skudangreb og granater, der flyver om ørerne på dem.

- Det er første gang, at jeg oplever, at kampene er helt inde i byens centrum. Det foregår lige ved byens cirkus, så nu er kampene altså rykket helt ind i byen, fortæller hun.

Flygter fra bygninger og butikker

Indbyggerne er især begyndt at flygte fra et område, der er kontrolleret af oprørsgrupperne.

Kampene er de seneste dage blevet optrappet gevaldigt, siden den ukrainske hær omringede Donetsk for nogle uger siden.

- Hvis der skal til at være en egentlig bykrig, så vil det give enorme tabstal også blandt civile. Jeg kan se, at der lige nu er civile, der løber fra et indkøbscenter tæt ved mig. Man forsøger at komme væk fra det her, fortæller Matilde Kimer, der selv er iført skudsikkervest og hjelm.

- 300 meter fra hvor jeg står, er der 50-60 oprørere, der skyder mod et sted, jeg ikke kan se herfra. Samtidig kan vi se granatnedslag i horisonten. Der er i hvert fald kampe på mindst to sider af byen lige nu, fortæller Matilde Kimer.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er der i løbet af tirsdagen kørt adskillige biler med bevæbnede mænd gennem bymidten, hvor de i høj fart er kørt over for rødt.

Og butikkerne er lukket tidligt som følge af granatnedslagene flere steder.

Berører mindst fire millioner mennesker

Også i den oprørskontrollerede by Lugansk længere mod øst har der tirsdagen igennem været meldinger om hårde kampe.

Røde Kors anslår, at omkring fire millioner mennesker i det østlige Ukraine er påvirket af kampene. Mens tal fra FN viser, at mindst 2000 mennesker er dræbt under den igangværende konflikt. Langt de fleste dræbte er civile.

Konflikten er fortsat fastlåst og forholdet mellem Rusland og Ukraine særdeles anspændt.

Men et forsøg på en løsning vil blive diskuteret 26. august, hvor lederne af EU, Ukraine, Rusland, Kasakhstan og Hviderusland skal mødes i Minsk for at drøfte 'energi- og sikkerhedskrisen i Ukraine', har den ukrainske præsident, Petro Porosjenko, meddelt tirsdag eftermiddag.

Se Matilde Kimers egne optagelser øverst i artiklen, som viser soldater, der beskyder fjenden, mens lokale indbyggere flygter væk fra et indkøbscenter for at komme i sikkerhed.

Facebook
Twitter