DR i Gaza: En generation vokser op med blodige mareridt

Teenagere i Gaza har oplevet tre krige og de seneste blodige demonstrationer med dusinvis af dræbte.

(Foto: Foto: Michael S. Lund © (C) DR Nyheder)

På gulvet i sit lille værelse farver 14-årige Reham Qudaih i en malebog.

- Det hjælper mig at tegne, for så bliver jeg mere rolig. Det fjerner tankerne for de dræbte og sårede, siger hun.

Hun er vokset op i Gaza, os selvom hun kun er 14 år, har hun allerede oplevet tre krige mellem Israels hær og den palæstinensiske Hamas-bevægelse, der kontrollerer Gaza.

Under den seneste krig blev hun såret af et fragment fra en bombe, og familien måtte flygte fra deres hus.

Reham Qudaih er et af mange børn, der lider af traumer efter flere krige og blodige protester. Hun bruger tegning og åndedrætsøvelser til at glemme sine mareridt. Hendes far blev såret under demonstrationerne for nylig. Selv blev hun ramt af fragmenter i krigen i 2014. (Foto: Foto: Michael S. Lund © (C) DR Nyheder)

Nu ligger hendes far i stuen med et betændt skudsår i benet, efter han deltog i demonstrationerne mod Israel, der har kostet omkring 100 palæstinensere livet indtil videre. Og som mange andre børn i Gaza lider hun af mareridt og traumer.

- Jeg ser blod i mine drømme. Det er altid mareridt om, at krigen kommer tilbage, og bomberne falder. Eller at min far dør. Hver eneste nat er det svært at sove, siger hun stille.

Mareridt er hverdag

Reham har fået hjælp af organisationen Norsk Flygtningehjælp til at bearbejde sine mareridt, og organisationen advarer om, at flertallet af Gazas børn er traumatiserede af krig og blodige demonstrationer.

Ifølge en undersøgelse foretaget af organisationen lider 6 ud af 10 børn i Gaza af traumatiske mareridt.

- De kan ikke sove og har mareridt om krig og død, og det går ud over deres skolegang. Samtidig er deres forældre under pres, fordi økonomien er elendig, og mange ikke kan forsørge deres familier. Alt det påvirker børnene, siger Asad Ashour, der er uddannelsesofficer for Norsk Flygtningehjælp i Gaza.

Gazas største hospital ligger sårede fra demonstrationerne på stuerne.

De fleste har skudsår i benene, efter at være blevet ramt af israelske soldater under protesterne ved grænsehegnet mod Israel.

Såret dreng: ’Jeg vågner og ryster’

På en stue ligger 14-årige Abdulhafiz Abu Shaar og stønner af og til af smerte. Hans fod er bundet ind i bandager efter en israelsk kugle ramte ham under en demonstration.

Også han blev såret under den seneste krig i 2014 og har siden været ramt af mareridt.

- Jeg vågner midt om natten og ryster over det hele, mens mit hjerter banker, og jeg tror, jeg skal dø. Sådan har jeg haft det siden krigen i 2014, siger han.

Abdulhafiz Abu Shaar er såret i foden, efter han deltog i demonstrationer ved grænsen til Israel. (Foto: Foto: Michael S. Lund © (C) DR Nyheder)

En del demonstranter har kastet sten ved grænsehegnet mod Israel. Andre har sendt drager med ild i ind over grænsen.

Og atter andre har forsøgt at ødelægge hegnet og trænge ind over grænsen. Ud over de mange dræbte er et endnu større antal blevet skudt i benene.

14-årige Abdulhafiz Abu Shaar siger, han demonstrerede fredeligt, da han blev skudt.

- Vi vil bare leve som andre børn i verden, hvor vi har ret til at have et liv og se vores forfædres jord, siger han fra sin seng på hospitalet.

Ny generation får det svært

Fra israelsk side ser man demonstrationerne som en operation styret af Hamas-bevægelsen for at trænge ind i Israel.

Landets hær forsvarer de mange dødsfald med, at det er nødvendigt at beskytte Israels grænse mod angreb.

Imens vokser en ny generation op med udsigt til arbejdsløshed og nye konflikter med Israel i et Gaza, de ikke har nogen mulighed for at forlade, fordi grænserne til Israel og Egypten er lukkede for de fleste.

- Jeg forventer desværre, at denne nye generation vil få en svær situation på grund af deres opvækst og konflikterne med Israel, siger Asad Ashour fra Norsk Flygtningehjælp.

14-årige Reham Qudaih kan ikke gøre meget for at ændre sit liv. Hun forsøger blot at glemme frygten.

- Jeg tænker hele tiden på, om der kommer en ny krig, og om vi må flygte igen, siger hun.

I stedet koncentrerer hun sig om at tegne. Og glemme hvor hun er.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk