DR i Irak: ’Når bomberne rammer, er du alene’

Islamisk Stat angriber med bil- og selvmordsbomber i Iraks hovedstad. Haider og hans søn var midt i en af Bagdads mange eksplosioner.

11-årige Hussein sidder foran sin sårede far i en forstad til Bagdad. Han slap uskadt, da en bilbombe eksploderede nær ham og faren. (Foto: Michael S. Lund © DR)

Der lugter af jod i det lille værelse i en forstad til Bagdad. På en storblomstret sofa ligger 40-årige Haider med forbindinger om venstre arm og benene. Hans næse er lappet sammen med gazebind.

- Mine knogler i armen er brækket, og jeg fået revet kød af ryggen og benene. Min næse har jeg også mistet noget af, siger han.

Haider er en af de mange, mange irakere, som i år er blevet ramt af bilbomber i hovedstaden. De irakiske styrker og forskellige militser har godt nok forhindret Islamisk Stat i at indtage byen, men i stedet slår den fundamentalistiske gruppe til med bilbomber og selvmordsbomber.

Antallet af civile dræbte i Irak er derfor steget voldsomt. Ifølge den uafhængige organisationen Iraq Body Count er over 15.000 civile blevet dræbt i angreb i år, og det tal er endda kun de offentligt kendte dødsfald.

40-årige Haider mistede noget af sin næse og blev såret flere steder af en af Bagdads mange bilbomber. Mindst 15.000 civile meldes dræbt i Irak i år ? og endnu flere såret. (Foto: Michael S. Lund © DR)

Bombet med take-away i hånden

Ofte rammer bomberne tilsyneladende tilfældige mål, som den restaurant Haider og hans 12-årige søn, Hussein, besøgte tidligere på måneden.

Den stille dreng sidder ved hovedenden af sin fars sygeleje i stuen. Han og faren var ved at hente mad på restauranten, da en almindelig personbil parkerede tæt ved.

- Det var en bil ret tæt på. Og så eksploderede den bare, siger Hussein sagte.

Hans far gik på gaden med den mad, han netop havde hentet fra restauranten, da han blev væltet omkuld af trykbølgen og fragmenterne. Da han kom til sig selv var alt kaos.

- Alle tænker på sig selv og på at komme væk. Min søn græd, men var heldigvis uskadt, mens jeg blødte. Ingen hjælper hinanden i den situation, for ofte kommer der to bomber i træk for at skabe flere ofre, så alle vil væk, siger Haider, der tidligere har set og hørt bomber eksplodere i Bagdad på afstand.

- Men det her var noget helt andet, siger han.

40-årige Haider mistede noget af sin næse og blev såret flere steder af en af Bagdads mange bilbomber. Mindst 15.000 civile meldes dræbt i Irak i år ? og endnu flere såret. (Foto: Michael S. Lund © DR)

Målet er at skabe kaos

Islamisk Stat og andre militante grupper rammer forskellige typer af mål i Bagdad. Nogle gange rammes militære kontrolposter og politistationer. Andre gange rammer IS shiamuslimske helligdomme, som organisationen betragter som kætterske.

Men atter andre gange - som i Haider og Husseins tilfælde - lader målet til at være almindelige civile i shiamuslimske områder.

- Målet er at ødelægge landet, de vil skabe kaos her, siger Haider fra sin sygeseng.

Han havde fri, da han blev ramt af bilbomben. Men til daglig arbejder han med administration i politiet, så jeg spørger ham, hvorfor bil- og selvmordsbomberne er så svære at stoppe.

- For det første er vores kontrolposter ikke særligt fokuserede, folk kører bare igennem. For det andet har vi ikke det nødvendige udstyr til at opdage bomber, så det er meget svært at forhindre angrebene, siger han.

40-årige Haider mistede noget af sin næse og blev såret flere steder af en af Bagdads mange bilbomber. Mindst 15.000 civile meldes dræbt i Irak i år ? og endnu flere såret. (Foto: AHMED SAAD © Scanpix)

Skolekammerater også ramt

Hans søn Hussein er tydeligt mærket af angrebet, selvom han slap uskadt fra bomben. Han siger ikke meget, og han går ikke i skole, fordi han hellere vil være hjemme hos sin far. Og han er langt fra alene med de følelser i Bagdad.

- Der er flere på min skole, der har oplevet det også, nærmest hvisker den 12-årige dreng, og hans far forklarer, at de mange bombeangreb konstant påvirker Bagdads familier.

- Man tænker altid på det. Når vi køber ind, sørger vi for at skynde sig så meget som muligt, fordi markedet kan blive ramt. Det gælder om at komme hurtigt ind og ud. Og man er altid nervøs på sine børns vegne, når de er ude. Det påvirker alle, siger han.

Haider takker sin Gud for, at han overlevede. Mindst 10 personer omkom ved restaurant-angrebet ifølge de lokale medier. Og det er bare et af dusinvis af angreb i Bagdad denne måned.

- Hvad kan man gøre? Vi må bare se mod himlen og bede til Gud, siger den sårede iraker.

I dag vil DR2 forsøge at få svar på, hvad det er for en krig mod IS, vi er gået ind i, og hvad formålet er. Det sker, når DR2 bruger hele dagen på at sætte fokus på Danmark som krigsførende nation.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk