DR i Irak: Når vandet falder, dukker ligene op

DR har besøgt gerningsstedet for en af Islamisk Stats største massakrer. Omkring 1.700 ubevæbnede soldater blev likvideret.

Et militsmedlem viser DR’s Michael S. Lund ligrester i Tigris-floden ved Tikrit. Når vandstanden falder på grund af sommervarmen, dukker resterne af nye lig op. (Foto: Mads Køngerskov © dr)

Vandet flyder stille i Tigris-floden nær den irakiske by Tikrit. Men under den blanke overflade gemmer floden på en makaber fortælling.

- Se, der er resterne af et lig. Hver gang vandstanden falder på grund af sommervarmen, finder vi nye opløste lig, siger militsmanden Abu Muslim, mens han peger ned i flodens vand nær bredden.

Under overfladen ligger resterne af et menneskelig. Der er stadig spor af tøj, men det meste er opløst. En stime af små fisk nipper af kødet.

- Lige gyldigt hvor vi leder, finder vi ligrester i floden. I forgårs begravede vi to, men der er mindst 60 mere, tror jeg. Hele området her er en kirkegård, siger et andet militsmedlem.

En massakre filmet fra alle vinkler

Flodbredden ligger i Tikrit nord for Bagdad ved et af den tidligere diktator Saddam Husseins paladser. I dag er paladsområdet indtaget af en shiamuslimsk milits, men i juni sidste år indtog Islamisk Stat stedet – og gjorde det til skueplads for en af de største massakrer fra den fundamentalistiske gruppes side.

Massakren fandt sted 12. juni. Forinden havde flere tusinde unge rekrutter fra den nærliggende militærbase Camp Speicher overgivet sig til Islamisk Stat. De havde smidt deres våben og uniformer, og Islamisk Stats krigere bandt deres hænder, læssede fangerne op på lastbiler og førte dem mod paladskomplekset ved floden.

Abu Muslim tilhører den milits, der bevogter gerningsstedet. (Foto: Mads Køngerskov © dr)

Hvad der senere skete er en af de mest veldokumenterede krigsforbrydelser i historien. Islamisk Stat filmede nemlig hele massakren og lagde i denne uge en 22 minutter lang video af drabene ud på internettet.

- Det her er de vantro og hedningene, siger en IS-kriger fra ladet af en af lastbilerne på videoen, inden han skyder ind i mængden af fanger på lastbilen med sin pistol og rammer to bagbundne soldater.

Dræbt for at bede forkert

Andre unge mænd bliver lagt i massegrave, mens flere af dem trygler om nåde. En samling IS-krigere skyder dem derefter i hovedet med automatgeværer.

De fleste af de unge rekrutter er shiamuslimer, men på videoen forsøger en soldat at sige, at han er sunnimuslim som Islamisk Stat selv. En IS-kriger beder ham udføre den muslimske bøn, men manden glemmer at folde sine hænder, som sunnimuslimer gør. IS-krigeren tvinger ham på hug og skyder den tilfangetagne mand i hovedet.

Andre bagbundne fanger bliver ført ned mod floden, hvor de i rækker bliver ledt til en afsats ved bredden, hvor IS-krigere venter. Med få sekunders mellemrum bliver fangerne skudt i hovedet med en pistol og kastet i floden, hvis vand farves rødt af blod på videoen.

Islamisk Stat selv siger, at 1.700 rekrutter blev likvideret den dag i juni, men de lokale militsfolk, der nu bevogter stedet, mener, tallet kan være endnu højere.

- Vi finder hele tiden nye lig, og der er mange fra Camp Speicher, der stadig er savnede. Jeg tror, at flere tusinde blev dræbt, siger Abu Muslim, der er talsmand for Jund al-Imam-militsen i Tikrit.

Mor: Vi hørte aldrig fra dem igen

Langt de fleste ofre var unge shiamuslimer, der havde meldt sig til hæren for at tjene penge. De nåede kun at være rekrutter i en måned eller to.

De dræbte soldater kom fra forskellige provinser i hele Irak, og syd for hovedstaden Bagdad i byen Qasim møder jeg flere af familierne til de dræbte. I et fattigt hus tager Saad Amran Majid og Alia Abaar Ghazi imod. Det ældre ægtepar mistede to sønner, Hussam og Salam, i massakren.

Alia Abaar Ghazi mistede to sønner i massakren. (Foto: Mads Køngerskov © dr)

- De ringede samme dag og sagde, at de havde smidt uniformerne for at flygte. Det sidste de sagde var, at de var blevet stoppet af ukendte mænd ved en kontrolpost, og så blev forbindelsen afbrudt. Vi hørte aldrig fra dem igen, siger moren.

Far: ’De skal hænges’

Forældrene fortæller, at sønnerne meldte sig til hæren halvanden måned før massakren for at skaffe mad på bordet til den fattige familie. I husets gård står et velvoksent får, som familien købte for sønnernes første løn. Fåret skulle slagtes, når sønnerne kom hjem på orlov.

- Nu ved jeg ikke, hvad jeg skal gøre med fåret, for det minder mig om mine sønner. Jeg kan ikke nænne at slagte det. Vores verden er faldet sammen efter det her, siger faren, Saad, der kræver hævn for sine sønners død:

- Gerningsmændene skal henrettes. De skal klynges op og hænges.

Enke: ’Det er umenneskeligt’

Sønnernes lig er endnu ikke fundet, men andre familier har fået ligrester tilbage efter, at de er blevet DNA-analyseret. I et lille hus i området møder jeg den unge enke Wijdan Ali Obaid, som netop har begravet resterne af sin 24-årige mand, som blev likvideret ved floden i Tikrit. Manden måtte identificeres ud fra tøjrester, fordi liget var opløst og ukendeligt.

- Det er umenneskeligt. Mit barn skal vokse op uden sin far, som han aldrig nåede at se, siger enken hulkende, mens hun holder et spædbarn på skødet.

- Sunnierne har ingen nåede, siger barnets oldemor, Zahra, inden et par familiemedlemmer afbryder hende og siger, at det langt fra er alle sunnimuslimer, der støtter Islamisk Stat.

- Hvad ved jeg. Jeg er bare en bedstemor, der har mistet mit barnebarn, svarer hun og ryster opgivende på hovedet.

IS håber på sekterisk krig

Islamisk Stat angriber ofte shiamuslimske kvarterer med bilbomber og selvmordsangreb, og deres strategi er at skabe en sekterisk krig mellem sunni- og shiamuslimerne i Irak. Samtidig bekæmper shiamuslimske militser Islamisk Stat, og flere af militserne anklages fra flere sider for likvideringer af sunnimuslimer og for at brænde sunnimuslimske huse og butikker ned i områder erobret fra Islamisk Stat.

Med familiernes krav om hævn og bedstemorens ord om sunnimuslimer, har jeg svært ved ikke at føle, at Islamisk Stats sekteriske strategi har en vis effekt.

Tilbage ved Tigris-floden nipper fiskene videre af de seneste ligrester, som de lokale militsfolk har fået øje på. Abu Muslim, den lokale militstalsmand, kalder massakren en af de værste i Iraks blodige historie.

- Daesh (andet ord for Islamisk Stat, red.) forsøger at skræmme alle andre ved den her slags massakrer og ved at filme det hele. De vil skræmme irakerne og hele verden, men det vil ikke lykkes. Det får os bare til at ville bekæmpe dem endnu hårdere, siger han, mens han viser mig afsatsen, hvor de bagbundne fanger blev kastet ud i floden.

En stribe af indtørret blod løber fra betonafsatsen og ned i den rolige vandoverflade. Kun Tigris-floden ved, hvor mange lig af dræbte fanger, der stadig ligger på bunden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk