DR i Iran: 'Jeg underviser i islam – men er ikke islamisk nok til valget'

Tusinder af kandidater er udelukket fra at stille op til dagens parlamentsvalg i Iran. Jalal Jalalizadeh er en af dem.

Jalal Jalalizadeh er en af flere tusinde kandidater, som er blevet udelukket for at stille op ved dagens parlamentsvalg – selvom han tidligere har været parlamentariker. (Foto: Michael S. Lund)

På sit kontor på sit universitet henter politikeren Jalal Jalaizadeh et brev frem fra skrivebordsskuffen.

- Her er det. Der står, at jeg er udelukket fra at stille op til valget, siger politikeren, der tidligere har siddet i det iranske parlament for landets såkaldte reformfløj.

Reformfløjen stormede frem ved det seneste parlamentsvalg på løfter om at forhandle med USA og forbedre økonomien.

I år er rekordmange af deres politikere blevet udelukket fra stemmesedlerne, og Irans mest konservative politikere ventes at vinde valget.

Har de forkerte værdier

I det religiøst styrede Iran bestemmer det magtfulde Vogternes Råd, hvem der må stille op til valgene. Jalal Jalalizadeh har fået at vide, at hans kandidatur ikke er passende for den islamiske republiks værdier.

- Jeg har undervist på et fakultet for islamisk teologi i 30 år. Hvordan skulle jeg ikke være islamisk nok til valget?, siger politikeren, der tror, at udelukkelsen skyldes hans kamp for reformer og for minoriteter i Iran.

Irans parlament har ikke den store magt over landets udenrigspolitik.

Men valgene plejer at være en måde at vurdere, hvilken vej iransk politik bevæger sig. Og hvis de konservative politikere vinder, kan det betyde en hårdere kurs mod USA og Vesten – og det kan betyde, at en mere konservativ præsident end den nuværende Hassan Rouhani kan indtage præsidentposten til næste års præsidentvalg i landet.

  • 24-årige Zahra Mirzajany frygter, at de mest konservative kræfter i Iran vil komme til at dominere i parlamentet efter valget. (Foto: Michael S. Lund © dr)
  • En kvinde deltager i et valgmøde før dagens parlamentsvalg i Iran. Valgdeltagelsen ventes at blive lav på grund af utilfredshed med de siddende politikere og mange udelukkede kandidater. (Foto: Michael S. Lund © dr)
1 / 2

Mange unge vil ikke stemme

Mange unge iranere, der stemte på reformfløjen ved det seneste valg, siger til mig, at de ikke vil stemme i år.

Og dem, der stemmer, er ikke sikre på, at det ændrer det store i landet, der er ramt af en økonomisk krise på grund af hårde amerikanske sanktioner.

- Atmosfæren ved det her valg er lidt dårlig på grund af krigsstemningen mod USA, og hvad Trump har gjort mod os. Jeg håber ikke, de konservative vinder, men det er svært med de mange udelukkede kandidater, siger 24-årige Zahra Mirzajany, da jeg møder hende til et valgmøde i Teheran.

Hun og andre reformvælgere vil gerne have åbnet Iran mere op for omverdenen i et land, hvor sociale medier som Twitter og Facebook er blokerede, og hvor der er strenge regler for, hvordan man må gå klædt og opføre sig.

- Det største problem for os er økonomien og andre ting, der gør livet svært for unge her i landet, siger hun og ryster på hovedet, da jeg spørger hende, om hun mener, valget er demokratisk.

Et par konservative vælgere har taget et billede med af den dræbte iranske general Qassem Soleimani og landets religiøse leder, ayatollah Khameni. Foto: Michael S. Lund. (Foto: Michael S. Lund © dr)

Vælger: Vi står til sidste blodsdråbe

På et valgsted i hovedstaden i dag, mødte DR nærmest kun konservative vælgere. De håber på en hårdere kurs mod USA efter valget.

- USA vil ikke kunne bringe os i knæ, vi vil stå til sidste blodsdråbe. USA vil ikke kunne røre vores land længere, siger Yadollah Shahrabi, mens en anden mand er mødt op med et billede af general Qassem Soleimani, som USA i januar dræbte i et droneangreb i Irak.

- USA og Trump dræbte vores far (Soleimani, red.). Vi vil aldrig forhandle med nogen, der dræbte vores far, lige gyldigt hvad der sker, siger arbejdsløse Gholamreza Saharmanesh.

På sit kontor på universitetet i Teheran har Jalal Jalalizadeh ingen chance for at komme i parlamentet, efter han blev udelukket. Han er ikke i tvivl om, hvad resultatet af valget bliver.

- Selvfølgelig vinder de konservative, når vores kandidater er udelukket i så stor mængde. Fremtidens parlament bliver konservativt, siger universitetsunderviseren, som tror, at det kan skade forholdet til Europa mere, end det er i forvejen.

- Hvis de konservative vinder, sidder de på det meste af magten, ligesom under præsident Ahmedinejad. De vil kunne gøre, hvad de vil uden nogle forhindringer.