DR i Israel: Hvor jødisk skal Israel være efter dagens valg?

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, forsøger i dag at genvinde magten. Men et spørgsmål om religion kan knuse drømmen.

En ortodoks jødisk mand afgiver sin stemme i byen Bnie Brak nær Tel Aviv ved dagens valg i Israel. (Foto: ATEF SAFADI © Scanpix)

Til daglig bruger 19-årige Yehuda Eisenstein al sin tid på at studere jødiske skrifter i en religiøs skole. Men i dag er han mødt op ved et valgsted i Jerusalem for at stemme til landets parlamentsvalg.

Han stemmer på et af de ultra-ortodokse partier. Partier, som går ind for at følge strenge jødiske religiøse regler og kun opstiller mænd til valget.

- Det handler om at sikre Israel som en jødisk stat. Sabbatten (den ugentlige jødiske helligdag, red.) skal holdes hellig, og folk skal have mulighed for at studere religion, siger den unge mand, der mener, oppositionen i Israel vil bekæmpe hans tro.

- For mig handler valget om at bevare Israel som en jødisk stat. Det kan kun ske med Netanyahu og de religiøse partier, siger 19-årige Yahuda Eisenstein. (Foto: Michael S. Lund © DR Nyheder)

Dødt løb mellem fløjene

Spørgsmålet om de ultra-ortodokse jøders rettigheder i Israel var netop det, der udløste omvalget.

Efter valget i april var premierminister Benjamin Netanyahu ude af stand til at danne en regering, da en af hans koalitionspartnere, Avigdor Lieberman fra partiet Yisrael Beiteinu, insisterede på et opgør med de ultra-ortodokse jøders privilegier i forhold til at undgå at aftjene deres værnepligt.

Nu viser meningsmålinger dødt løb, og Liebermans parti kan blive afgørende for, om Netanyahu kan danne den regering, han drømmer om.

Da jeg besøger valgsteder i Jerusalem, er Benjamin Netanyahu – som altid – det store emne. Halvdelen af vælgerne hader ham og kalder ham racistisk eller korrupt. De sidste på grund af tre korruptionssager, som Netanyahu er ramt af.

Den anden halvdel mener, at han og højrefløjen er de eneste, der kan sikre Israel mod landets fjender og bevare landet som en jødisk stat.

- Netanyahu er den eneste, der kan sikre Israels sikkerhed og bevare vores jødiske identitet. Derfor stemmer jeg på ham igen, siger Delphine Zahuri. (Foto: Michael S. Lund © DR Nyheder)

Vælger: Ud med de ultra-ortodokse

Men spørgsmålet om de ultra-ortodokses indflydelse fylder mere end ved sidste valg.

50-årige Morgan Yunkel stemmer på oppositionens mand, Benny Gantz, for at holde de ultra-ortodokse uden for indflydelse.

- De ultra-ortodokse har alt for meget indflydelse i regeringen. Lige fra at forhindre, at folk åbner butikker på sabbatten, til at få mere indflydelse i uddannelsessystemet. Jeg vil hverken have, at Netanyahu eller de ultra-ortodokse styrer Israel, siger software-ingeniøren.

- Alt andet end Netanyahu. Jeg har stemt på oppositionen, fordi jeg er træt af korruption og af de religiøse partiers indflydelse, siger Morgan Yunker. (Foto: Michael S. Lund © DR Nyheder)

Imens kæmper Netanyahu, der i år blev Israels længst siddende premierminister nogensinde, for at kapre stemmer på højrefløjen, så han kan danne en regering uden den besværlige Lieberman. En regering, der i så fald vil blive den mest religiøst- og højreorienterede i Israels historie.

I jagten på højrefløjens stemmer har Netanyahu lovet at annektere store dele af det palæstinensiske Vestbredden og har lovet flere jødiske bosættelser på det besatte område, selvom et internationale samfund kalder dem ulovlige.

Arabere: Alt er bedre end Netanyahu

Alt sammen forslag, som kan være det endelige dødsstød til en fredsproces mellem Israel og Palæstina, der i forvejen ligger i koma.

Da jeg besøger et stemmested, hvor nogle af Israels cirka en million palæstinensere med israelsk statsborgerskab stemmer, fylder spørgsmålet om de ultra-ortodokse ingenting. I stedet taler en gruppe palæstinensiske mænd om Netanyahus planer om annektering og bosættelser.

- Netanyahu er forfærdelig for os palæstinensere. Jeg ved ikke, om oppositionen vil gøre noget for os palæstinensere, men det kan kun blive bedre, siger Omar Othman. (Foto: Michael S. Lund © DR Nyheder)

- Vi håber, at araberne kommer ud at stemme denne gang, for det er forfærdeligt med Netanyahu. Jeg ved ikke, om oppositionen kan skabe fred. Men i det mindste er de ikke Netanyahu, siger den 82-årige palæstinenser Omar Othman i Beit Tzafafa-bydelen i Jerusalem.

Imens beder den 19-årige ortodokse jøde Yahuda Eisenstein til, at Netanyahu fortsætter som Israels leder sammen med de religiøse partier:

- Det er det, der skal til for at sikre, at vi er en jødisk stat. I dag og i alle kommende generationer.