DR i Japan: Kun 27 fik sidste år asyl i landet uden flygtninge

I 2015 accepterede Japan kun 27 asylansøgninger ud af 7.500, og mange japanere har aldrig hørt om flygtninge i deres land.

Det er et særsyn af møde en person som Massamba Mangara i Tokyo. Massamba Mangara er flygtet fra Congo, hvor han frygtede for sit liv, da han var aktiv i et politisk oppositionsparti.

Han valgte at rejse til Japan, da det var nemmere at få et turistvisum hertil end for eksempel Frankrig, hvor han ellers taler sproget.

De europæiske ambassader i Congo stillede simpelthen flere krav end japanerne.

- Ikke på den japanske ambassade. Der var ingen kø. Jeg kunne gå direkte ind og udfylde papirerne, og den samme dag havde jeg visum, fortæller Massamba Mangara, da DR Nyheder møder ham i den japanske hovedstad.

Men selvom det i første omgang muligvis er nemmere at få turistvisum til Japan, er det statistisk set noget nær umuligt at få asyl i Japan.

Massamba Mangara (t.v.) havde ikke lyst til at få filmet sit ansigt, da Philip Khokhar mødte ham i Tokyo. (© DR Nyheder)

Accepterer næsten ingen flygtninge

Sidste år gav Japan kun asylansøgere medhold i 27 sager. Ifølge tal fra landets justitsministerium modtog Japan 7.586 ansøgninger om asyl i 2015, men mindre end én procent fik altså medhold og dermed lov til at blive.

De skrappe regler får kritik af organisationen Japan Association for Refugees, der hjælper flygtninge i landet.

- Japans bidrag til at beskytte flygtninge er for lille, når man tænker på landets økonomiske formåen og kapacitet, siger bestyrelsesformanden for organisationen, Eri Ishikawa.

Hun forklarer, at Japans særlige tolkning af internationale regler gør det stort set umuligt at få asyl i landet, med mindre man kan bevise, at man er personligt forfulgt.

- Der er ikke noget ord ”krig” i definitionen af en flygtning. Derfor mener regeringen i Japan ikke, at den er forpligtet til at anerkende syrere, som er flygtet fra krig, som flygtninge, fortæller Eri Ishikawa.

Bestyrelsesformanden for organisationen Japan Association for Refugees, Eri Ishikawa. (© DR Nyheder)

Japans problemer kommer først

Den japanske regering har længe forsvaret sig med, at landet efter USA er den næststørste bidragsyder til FN’s arbejde med flygtninge, og at landet er et ø-samfund, langt væk fra for eksempel borgerkrigen i Syrien.

Lange afstande har dog ikke forhindret lande som USA, Canada og Australien i at tage imod tusindvis af flygtninge fra netop Syrien.

Men det har Japan ingen planer om. I følge den britiske avis Guardian sagde premierminister Shinzo Abe på et pressemøde i FN-regi i september, at Japan skal løse dets egne problemer først.

- Det er et spørgsmål om demografi. Jeg vil sige, at før vi begynder at modtage immigranter og flygtninge, skal vi have flere kvinder på arbejdsmarkedet, flere ældre (i arbejde, red), og vi må hæve vores fødselsrate.

- Der er mange ting, vi skal gøre, før vi begynder at acceptere immigranter, sagde premierminister Shinzo Abe.

Svær tilværelse

Livet i Japan for asylansøgere er også en udfordring. Mens man søger om asyl, er der ingen eller kun meget lidt bistand fra regeringen.

Asylansøgere skal selv sørge for husly, hvilket betyder, at mange ender som hjemløse i lange perioder. Samtidig er sproget svært, og det er en udfordring at få arbejde, forklarer Massamba Mangara.

- De er reserverede overfor andre folk. Det er som i alle andre lande. Der er folk, der tager afstand fra fremmede og folk, der nærmer sig udlændinge, siger Massamba Mangara.

På gaden i Tokyo siger mange, at de slet ikke var klar over, at der er flygtninge i Japan.

- Jeg vidste slet ikke, at vi accepterede flygtninge, siger skolelæren Misaki Ikeda, men tilføjer, at Japan bør tage imod asylansøgere, hvis der er råd til det.

Se historien om Japans få flygtninge i aften i TVAVISEN 21:30

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk