DR i Kuwait: Danske F-16 fly har fløjet deres sidste mission mod IS

Natten til onsdag i denne uge bombede danske F-16 fly for sidste gang i Irak. Siden 16. oktober 2014 har de danske jagerfly kastet 503 bomber i Irak og fløjet 547 missioner.

DR Nyheder var med, da fire af de udsendte syv F-16 fly lettede med to 2.000 punds bomber under vingerne mod planlagte mål i Irak. (© DR Nyheder)

Mørket havde for længst sænket sig, da danske F-16 fly natten til onsdag i denne uge for sidste gang lettede fra Al Jaber basen i Kuwait og fløj over bombemål i Irak.

DR Nyheder var med, da fire af de udsendte syv F-16 fly lettede med to 2.000 punds bomber under vingerne mod planlagte mål i Irak i en større mission mod terrororganisationen Islamisk Stat, der foregik i samarbejde med det amerikanske luftvåben.

Senere på natten fløj endnu to fly afsted, som overfløj irakisk territorium men vendte tilbage til basen uden at have kastet bomber.

De sidste missioner natten til onsdag markerer den foreløbige afslutning på et års dansk deltagelse i krigen mod IS i Irak med syv F-16 fly. Ifølge Forsvaret har de danske fly fløjet i alt gange 547 gange over Irak, og 503 bomber er kastet.

Havde forventet større forskel

Ifølge oberst og chef for de danske udsendte på basen, piloten med flyvenavnet “Gus”, har Danmarks krigsdeltagelse i Irak ikke været forgæves.

Heller ikke selvom Islamisk Stat, ifølge det amerikanske forsvars beregninger et år efter koalitionen begyndte at bombe, ser ud til at have mistet kun omkring 9 procent af sine territorier i Syrien og Irak det seneste år.

DR Nyheder optog disse billeder natten til onsdag 30. september i denne uge, hvor de sidste danske F-16 fly gik på vingerne og fløj over Irak. Tryk på play for at se videoen.

- Jeg tror måske i starten, at man havde forventet, at man kunne se en større forskel. Så jeg vil hellere vende det om og sige: Jeg er ikke i tvivl om, at hvis der ikke havde været luftstøtte til at holde IS tilbage, så tror jeg, du ville have set nogle andre frontlinjer, og IS ville have haft meget større landområder, end de har i dag, siger “Gus”, hvis rigtige navn er redaktionen bekendt.

Gemmer sig blandt civile

Intet er sort eller hvidt i en krig, og “Gus” påpeger, at IS det seneste år har ændret taktik. Det kan piloterne se, når de overflyver irakisk territorium.

- For et år siden kunne IS køre i lange konvojer, og du ville se dem stå i tydelige frontlinjer. I dag skjuler de sig mere. De kører ikke længere i konvojer og gemmer sig mere blandt civilbefolkningen, siger “Gus”.

Størstedelen af de danske flyvninger er foregået om natten. Dels fordi flyene er sværere at se på himlen. Og dels fordi, færre civile bevæger sig rundt på vejene på det tidspunkt.

Beskudt af maskingeværer

Ifølge flere piloter, som DR Nyheder har talt med, har piloterne oplevet af blive beskudt af tunge maskingeværer, når de er fløjet over Irak.

Inden flyene går på vingerne med det formål at bombe allerede bestemte mål, er der foregået et omfattende arbejde gennem flere led med at definere og godkende målet, blandt andet med henblik på at undgå civile tab.

Bombemålene bliver udstukket på baggrund af efterretninger, der kan komme fra diverse koalitionspartnere samt irakerne, og som kan være indsamlet over flere dages, ugers eller måneders overflyvninger af jagerfly og droner, der filmer forholdene på jorden.

Ingen bomber, hvis piloten er i tvivl

Selvom piloterne stoler på efterretningerne, er det dem, der skal tage den endelige beslutning om at angribe og trykke på knappen i cockpittet.

Oberst “Gus” forklarer, at det er sket flere gange, at danske fly har opgivet at bombe, hvis billedet på jorden ikke har svaret til det, de havde forventet.

- Vi har ladet være med at bombe, fordi vi simpelthen ikke har været hundrede procent sikre på, om situationen på jorden havde ændret sig i forhold til de oplysninger, vi havde modtaget. Er vi det mindste i tvivl, undlader vi at aflevere våben, siger “Gus” med henvisning til at udløse bomber.

Ingen garantier

Alligevel bliver en hændelse fra 30. august i år i øjeblikket undersøgt. Da Forsvaret efter en mission gennemså videooptagelserne af et angreb den dato, opstod der tvivl om, hvorvidt irakiske civile kunne være blevet dræbt.

Kan du garantere, at der ikke har været andre danske missioner, hvor civile er blevet dræbt?

- Jeg tror aldrig, der vil være nogen, som kan give en 100 procents garanti på sådan noget. Det som jeg kan sige er, at i forhold til det grundlag vi har arbejdet på, og de våben vi har anvendt, der er vi ikke vidende om, at der er andre tilfælde end det, som vi selv har bragt op her i efteråret, hvor der har været en potentiel mulighed for, at der kunne være mulige civile dræbte, siger “Gus”.

Koalitionen fortsætter

De syv danske jagerfly vender hjem til Danmark sammen med et hold på 85 teknikere, våbeneksperter og piloter. Årsagen er, at mandskabet er presset såvel, som der er slitage på flyene, der er af en ældre dato.

I modsætning til flere af koalitionspartnerne er danskerne langt færre udsendt, men skal løse de samme opgaver.

Selvom de danske jagerfly tager en foreløbig pause i krigen mod IS, fortsætter koalitionen angrebene i både Irak og Syrien, hvor Rusland også er begyndt at angribe mål.

Se mere i TV-Avisen i aften og i 21 Søndag på søndag om den danske krigsdeltagelse i Irak.

Facebook
Twitter