DR i Marokko: "Jeg er utrolig vred. Jeg hader virkelig dem, der har gjort det her"

Indbyggerne i Marrakesh frygter for turismen og landets ry efter drabet på to skandinaviske kvinder.

Hassan Amillat, generalsekretær, Marokkos parlament, sammen med Fatima Araiche, som er medlem af et regionsråd. (Foto: Kim Dang Trong)

Drabet på danske Louisa Vesterager Jespersen og norske Maren Ueland påvirker stemningen i den marokkanske by Marrakesh, hvor det er det helt store samtaleemne.

Det fortæller DR Nyheders journalist Jakob Vinde Larsen, som ankom i dag, og har brugt eftermiddagen på at vandre i gaderne og tale med folk.

Her hørte han mange udtryk for vrede over drabene på de to campister, som marokkansk politi efterforsker som terrorrelaterede. Fire mistænkte er anholdt.

- Man får virkelig nogle stærke følelsesmæssige reaktioner, fortæller Jakob Vinde Larsen.

Han talte for eksempel med Khalid Razin, som er ansat i turismeindustrien. Han væmmes ved sagen.

- Det måtte aldrig kunne ske. Men der er altid tåber. Altid en dårlig fisk, der får hele kassen til at stinke. Hvis det er muligt, er vi mere ulykkelige her end i Danmark og Norge, siger Khalid Razin.

Khalid Razin er ulykkelig over sagen. (Foto: Kim Dang Trong)

Frygt for Marokkos ry

Netop Marrakesh er turismecentrum i Marokko, som hidtil har været regnet som en sikker destination for vestlige rejsende.

Landet har haft terrorangreb, men der er langt imellem. Ekstremister fra Marokko er i stedet rejst til udlandet for at kæmpe.

Ryet som et fredeligt sted, hvor det var muligt at rejse frit, frygter indbyggerne i Marrakesh nu kan være på spil.

Deriblandt Hassan Amillat, som er generalsekretær i Marokkos parlament.

- Vi tager kategorisk afstand fra det her og føler solidaritet med ofrene og familierne. Drabene rammer ikke blot turismeindustrien, men i den grad også Marokkos forsøg på at stå som et internationalt præget land, sagde Hassan Amillat.

Også dørvagten Omar Bazzi er dybt beskæmmet.

- Jeg er utrolig vred. Jeg hader virkelig dem, der har gjort det her. Det tilsmudser islam og Marokkos ry, siger han til Jakob Vinde Larsen.

Omar Bazzi mener drabene tilsmudser både Islams og Marokkos ry. (Foto: Kim Dang Trong)

Fylder meget i medierne

DR's journalist fortæller at historien om drabene fylder meget i Marokko i disse dage.

Den er øverst på de marokkanske mediers dagsorden, og sociale medier er fyldt med sympatitilkendegivelser.

- På de sociale medier er det meget stort. Da receptionisten på vores hotel fandt ud af at vi er danskere, fortalte han uopfordret hvor ked og chokeret han er, siger Jakob Vinde Larsen.

- Så viste han mig opdateringer på Facebook, hvor folk deler billeder af de to kvinder, og skriver hvor chokerede de er og hvor meget de tager afstand. Det bliver delt og delt på de sociale medier, siger han.

Han fortæller at der via Facebook er blevet inviteret til en mindehøjtidelighed for de to kvinder foran den norske ambassade i hovedstaden Rabat. 30.000 har allerede tilmeldt sig.